Cara Membentuk Perwatakan di Tempat Kerja

Tempat kerja adalah mikrokosmos dunia itu sendiri. Pekerjaan harus lebih daripada sekadar tempat di mana anda meluangkan masa dan menjana sejumlah wang. Ini harus menjadi bahagian penting dalam hidup anda di mana anda mengembangkan dan mengekalkan watak anda. Terdapat banyak peluang di tempat kerja di mana anda boleh menggunakan ciri-ciri watak seperti integriti, disiplin, kemurahan hati dan rasa hormat. Luangkan masa untuk memperbaiki diri dan memimpin orang lain dengan teladan anda.

1

Kembangkan rutin tepat waktu semasa hari kerja anda. Walaupun nampaknya itu adalah kesalahan yang kecil, anda merampas masa berbayar dengan syarikat anda apabila anda berehat panjang atau tidak pulang dari makan tengah hari pada waktu yang ditentukan. Anda membina watak dengan kejujuran anda dalam semua perkara.

2

Berikan usaha terbaik anda di setiap syarikat pekerjaan. Kerja keras yang dilakukan pada tahap tertinggi anda akan meningkatkan integriti peribadi anda. Sebagai contoh, lakukan usaha tambahan semasa menyelesaikan projek selama tinjauan menyeluruh untuk mengetahui sebarang kesilapan dan memperbaiki bidang yang dapat diperkuat.

3

Belajar dari yang lain di tempat kerja anda. Dengarkan dengan penuh perhatian dan hormati idea dan sumbangan semua orang. Tunjukkan penghargaan anda atas usaha mereka dan watak anda akan bertambah baik. VIA Institute on Character mengesyorkan mencari contoh terbaik sifat tertentu supaya anda dapat merenungkan tindakan mereka.

4

Gunakan kemahiran membina pasukan untuk menolong diri sendiri dan syarikat anda. Bekerja pada sumbang saran, berunding, mengatur dan melaksanakan projek sebagai unit berfungsi dengan lancar. Kemahiran ini memerlukan anda untuk bersabar, memaafkan dan berdisiplin, yang semuanya merupakan sifat yang baik.

5

Raikan kepelbagaian dalam perniagaan anda. Ketahui cara berinteraksi dengan berjaya dengan mereka yang berbeza dengan anda dari segi budaya, jantina, umur dan kemampuan. Luangkan masa untuk mengetahui apa yang harus diberikan oleh setiap orang di tempat kerja. Mereka akan menghargai usaha anda, dan anda akan mendapat banyak hasil dari apa yang anda perhatikan dan akui.

6

Cabar diri anda dengan projek yang paling sukar di tempat kerja. Dedikasikan diri anda untuk mengembangkan asas pengetahuan anda semasa anda memberikan kembali kepada perniagaan dan rakan sekerja anda. Jangan menjauhi tugas yang rumit atau kerja manual yang berat. Panjangkan diri anda semaksimum mungkin.

7

Hadirkan diri dengan betul dalam setiap aspek di tempat kerja termasuk etika kerja, pakaian profesional dan kestabilan emosi. Pimpin orang lain dengan menunjukkan kepada orang lain bahawa anda adalah perwatakan yang berupaya meningkatkan diri dan orang lain di pejabat. Ini akan melibatkan membuat keputusan yang sukar tetapi, menurut Keluarga, Kerjaya dan Pemimpin Komuniti Amerika, keberanian yang diperlukan untuk melakukan apa yang betul menentukan watak anda.