Cara Menetapkan Matlamat sebagai Pengurus

Matlamat di tempat kerja mendorong pekerja maju dengan memberikan titik fokus untuk usaha di pejabat. Sebagai pengurus, anda menetapkan nada untuk jenis matlamat dan tahap kesukaran untuk mencapai matlamat tersebut. Keseimbangan antara mendorong pekerja anda mencapai hasil di atas purata tanpa menjadikan matlamat tidak mungkin dapat membantu perniagaan anda bertambah baik. Pekerja merasakan prestasi semasa belajar kemahiran baru dan menyedari seberapa banyak yang dapat mereka capai. Sebelum anda menetapkan matlamat anda, anda perlu mengenal pasti arah syarikat dan kemungkinan masalah yang akan anda hadapi.

1

Tuliskan bidang tertentu yang ingin anda fokuskan dengan tujuan. Sebagai contoh, anda mungkin fokus pada pengekalan pelanggan, meningkatkan penjualan atau meningkatkan pengeluaran, bergantung pada industri dan bidang yang memerlukan perniagaan khusus anda.

2

Kaji statistik terkini yang berkaitan dengan bidang tujuan untuk mendapatkan pemahaman yang kukuh mengenai titik permulaan anda. Tetapkan tahap sasaran anda untuk nombor tersebut. Tulis tujuan anda berdasarkan bagaimana anda mahu jumlahnya bertambah. Contohnya, tetapkan matlamat anda untuk meningkatkan penjualan sebanyak lima peratus.

3

Pecahkan bagaimana setiap pekerja akan membantu mencapai matlamat yang anda tetapkan. Ini memberikan kepemilikan kepada setiap orang dalam matlamat tersebut dan memberi pekerja pemahaman yang lebih konkrit mengenai apa yang diharapkan daripada mereka.

4

Tentukan ukuran untuk menentukan kejayaan dalam mencapai matlamat. Sekiranya matlamat anda berkaitan dengan penjualan, ini mungkin statistik penjualan bulanan. Kaedah konkrit untuk mengukur kejayaan diperlukan untuk penilaian yang tepat.

5

Tetapkan jangka masa untuk mencapai matlamat. Pertimbangkan urgensi untuk mencapai setiap matlamat serta jumlah pekerjaan yang akan dicapai. Sekiranya anda menetapkan jangka masa yang terlalu pendek, pekerja anda mungkin akan kecewa dengan jangkaan yang tidak realistik. Tetapkan garis masa matlamat terlalu jauh ke masa depan dan mereka mungkin tidak merasa ada perasaan mendesak dalam mencapai tujuan.

6

Tuliskan masalah yang boleh mengganggu matlamat. Sekiranya penjualan biasanya menurun pada bulan-bulan musim panas, pekerja anda mempunyai lebih banyak cabaran untuk meningkatkan penjualan keseluruhan syarikat. Lihat sekatan jalan raya yang berpotensi baik di peringkat seluruh syarikat dan tahap pekerja individu. Beri idea untuk menolong pekerja anda mengatasi kesukaran agar mereka berjaya.

7

Periksa kemajuan anda ke arah gol secara berkala sepanjang jangka masa. Elakkan menunggu sehingga tarikh akhir kerana anda tidak akan tahu seberapa dekat anda untuk mencapai matlamat. Beri maklumat kepada pekerja mengenai kemajuan yang anda buat secara keseluruhan sehingga mereka tahu jika mereka perlu berusaha lebih keras.

8

Mengkaji kejayaan syarikat dalam bidang matlamat tertentu pada akhir jangka masa. Mengakui kemajuan yang dicapai walaupun matlamatnya tidak tercapai. Tetapkan matlamat baru untuk terus membimbing kerja di kawasan tersebut.