Bagaimanakah Pengurangan Nilai Mempengaruhi Peranan Pengurusan Sumber Manusia?

Para profesional sumber manusia telah diketahui mengatakan bahawa orang dewasa tidak boleh membincangkan pengurangan harga dalam syarikat sopan kecuali mereka memuji penurunan berat badan seseorang. Ini kerana pengurangan saiz sering dikaitkan dengan jenis kerugian yang berbeza - iaitu pekerja dan keuntungan. Walaupun tidak ada keraguan bahawa pengurangan dapat dipenuhi dengan kegelisahan dan ketidakpastian, para profesional SDM yang mahir mengumpulkan kemahiran pengurusan terbaik mereka dan mempersiapkan langkah-langkah dalam mengecilkan pekerja dalam organisasi.

Persiapan tidak akan menghilangkan tekanan daripada proses itu, tetapi ini dapat melengkapkan anda untuk menguruskan peranan penting anda dengan kasih sayang, pengetahuan dan kepakaran yang diharapkan oleh pekerja dari anda dan jabatan anda. Bersedia untuk berkomunikasi dengan pekerja semasa dan bekas, menyebarkan tugas kerja, meningkatkan semangat pekerja, mengadakan perjumpaan pemberhentian, menangani masalah undang-undang, dan mengarahkan orang ke perkhidmatan penempatan.

Memahami Sebab-sebab Pengecilan

Memecat pekerja adalah proses yang menyakitkan bagi pekerja dan pemilik syarikat dan pengurus, walaupun mungkin lebih penting bagi yang pertama, kata Panduan Kajian Pengurusan. Sebab pengurangan saiz mungkin tidak memberi perbezaan kepada pekerja yang terlibat. Sebanyak yang mereka mahukan majikan mereka, mereka merasa terharu kerana kehilangan pekerjaan dan pendapatan mereka.

Dari seberang meja, adalah wajar untuk mengatakan bahawa banyak pemilik perniagaan dapat mengaitkan perasaan yang tidak stabil itu. Bagi pemilik yang menghargai pekerjanya dan memberi penghargaan kepada mereka dengan menolong mereka mengembangkan perniagaan, pengecilan dapat dirasakan seperti menimbulkan rasa sakit pada rakan rapat atau ahli keluarga. Mereka takut prospek dan menganggap PHK sebagai jalan terakhir. Banyak syarikat mempertimbangkan atau menggunakan alternatif terlebih dahulu, seperti pembekuan pengambilan pekerja, pengurangan gaji, pembayaran gaji, pakej persaraan awal atau pemberhentian sukarela, menurut CareerMinds.

Ini mungkin terdengar tidak berfungsi, tetapi sangat mustahak bahawa profesional SDM memahami sebab atau sebab mengapa syarikat mengecilkannya sehingga mereka terus menerima pesanan dalam semua interaksi dengan pekerja. Perkara terakhir yang perlu dilakukan oleh proses yang penuh tekanan adalah salah komunikasi dan kekeliruan. Oleh itu, tentukan sebab utama pengurangan dan ikuti secara konsisten, walaupun alasan tambahan memberikan faktor penyumbang. Dengan kata lain, simpan pesanannya dengan mudah.

Sebab yang paling umum untuk pengurangan saiz, Market Business News mengatakan, termasuk:

 • Penggabungan
 • Jualan atau perubahan dalam pengurusan
 • Pemerolehan
 • Krisis ekonomi luaran, seperti kemelesetan ekonomi
 • Krisis ekonomi dalaman
 • Penurunan permintaan produk atau perkhidmatan yang tidak dijangka

Tentukan Mengenai Perwakilan

Sebelum anda mempersiapkan untuk menggabungkan alasan dengan strategi pengurangan anda, adalah bijak untuk memutuskan siapa yang akan menguruskan tuntutan biasa yang ditempatkan di jabatan anda. Contohnya, anda mungkin ingin menjadi orang yang bertanggungjawab untuk semua perkara yang berkaitan dengan pengurangan dan menyerahkan tugas lain kepada salah seorang pekerja bawahan anda. Anda mungkin gembira kerana kebanyakan jabatan HR adalah tempat yang sibuk, nota Poppulo, dan bertanggungjawab untuk:

 • Hubungan pekerja
 • Masalah kesihatan dan keselamatan
 • Pematuhan undang-undang
 • Gaji dan faedah
 • Merekrut dan menaiki kapal terbang
 • Latihan dan pembangunan

Pastikan anda menghantar e-mel yang memberitahu semua pihak yang terlibat mengenai sebarang perubahan yang anda buat. Sebenarnya, anda mungkin perlu melakukannya beberapa kali; pengecilan mempunyai cara yang memerlukan pengulangan.

Pemilihan Mungkin Tidak Melibatkan Anda

Sebagai pro HR, anda mungkin dapat melangkau yang pertama - dan ada yang akan mengatakan yang paling sukar - tugas penyederhanaan: menentukan pekerja mana yang akan tinggal dan mana yang harus dilalui. Walau bagaimanapun, pemilik mungkin meminta anda untuk bekerjasama dengan eksekutif, pengurus dan akauntan untuk mengembangkan kriteria pemilihan yang adil, objektif, dan melayani kepentingan jangka pendek dan jangka panjang syarikat.

Sekiranya tidak ada yang lain, HR akan terlibat dalam hujung langkah ini kerana pekerja yang berkurang beralih kepada HR dengan soalan mengenai faedah pengangguran dan perkhidmatan penempatan pekerja.

Walau apa pun, ingat bahawa setiap syarikat adalah berbeza, sehingga menentang strategi pengurangan kakitangan satu ukuran yang sesuai untuk semua kakitangan, tetapi biasanya kriteria pemberhentian termasuk:

 • Kekananan
 • Persembahan
 • Kemahiran dan kebolehan
 • Status, yang sering memberi keutamaan kepada pekerja sepenuh masa berbanding pekerja sambilan

Bersikap Jujur Semasa Berkomunikasi

Tidak menyenangkan seperti pengurangan saiz, ia boleh bertambah buruk jika tidak dilakukan dengan berhati-hati. Market Business News mengatakan ini bukan untuk menakut-nakutkan anda, tetapi untuk mempersiapkan anda untuk kemungkinan yang jelas bahawa anda mungkin melakukan kesalahan langkah. Malah perunding korporat yang tidak melakukan apa-apa selain menguruskan pengurangan saiz korporat untuk mencari nafkah dan mengikuti templat pelan pengurangan saiz membuat salah langkah semasa proses yang kompleks ini - selalunya dalam bentuk mengabaikan atau memandang rendah sesuatu.

Sekiranya ini berlaku kepada anda, kenali langkah yang salah, buat perubahan yang diperlukan, dan teruskan. Anda akan mempunyai banyak aktiviti untuk membuat anda sibuk, bermula dengan berkomitmen sejak awal untuk berkomunikasi secara jujur, kata Career Arc.

Pemilik perniagaan anda mungkin atau mungkin tidak mematuhi konsep ketelusan; mungkin ada perincian yang mesti dirahsiakan untuk melindungi perniagaan. Walau bagaimanapun, bagi pekerja, komunikasi yang jujur ​​dan terbuka menimbulkan kepercayaan. Kepercayaan mereka menjadikan proses pengecilan lebih lancar semasa anda berkomunikasi dengan mereka mengenai perkara-perkara yang mempengaruhi mereka secara langsung.

Bersikap Fleksibel Semasa Anda Menaik

Langkah-langkah mengecilkan pekerja dalam organisasi jarang dilakukan dengan cara yang ketat dan teratur. Walaupun usaha terbaik anda, anda mungkin harus menyelesaikan beberapa langkah sekaligus, terutama pada awalnya, dan langkah-langkahnya mungkin bersifat rekursif, terutama jika syarikat anda mengalami penurunan secara bertahap.

Setelah anda tahu, buat rancangan terbaik yang anda dapat, dengan jangkaan bahawa demi menjaga perniagaan tetap berjalan dengan baik, pemiliknya mungkin bergantung kepada anda untuk membantu menyusun semula jabatan atau mengalihkan pekerja ke peranan baru. Mengagihkan beban kerja di antara pekerja yang ada memerlukan anda menganalisis fungsi pekerjaan, menentukan yang anda tidak boleh hidup tanpa dan pekerja mana yang dapat mengatasinya.

Pekerja ini memerlukan perhatian segera kerana semangat dan produktiviti - selalu berkait rapat di tempat kerja - sering kali menjadi yang pertama merosot semasa pengurangan. Mereka mungkin mempunyai pertanyaan mengenai alasan pengurangan ukuran, dan beberapa pekerja mungkin mengulanginya ketika mereka bersalah dengan rasa bersalah yang mungkin mereka rasakan kerana menjaga pekerjaan mereka sementara rakan-rakan yang biasa mereka lihat setiap hari sudah tiada. Cara terbaik untuk meningkatkan pekerja semasa pengecilan adalah dengan bertanya kepada mereka apa yang mereka perlukan dari anda, dan, jika permintaan itu munasabah, lakukan yang terbaik untuk menunaikannya.

Menjalankan perjumpaan pemberhentian kerja dengan pekerja yang terlibat kemungkinan besar merupakan tugas pengurangan yang paling anda takuti. Menyiapkan skrip harus menenangkan hati anda - selagi anda tidak membacanya secara robotik. Dari semua perjumpaan tatap muka yang anda lakukan dalam karier anda, ini adalah pertemuan yang tidak boleh anda cuba lakukan semasa anda membincangkan keadaan kewangan pekerja dan menjawab soalan mereka. Panduan Pemberitahuan Pemberhentian Kerjaya Arc dapat membantu.

Ikuti Undang-Undang dan Perkhidmatan Tawaran

Peguam syarikat anda adalah sumber terbaik anda kerana anda memastikan anda berada di sisi kanan undang-undang buruh negeri dan persekutuan semasa pengurangan. Mungkin tiga undang-undang yang paling kritikal adalah:

 • Akta Pemberitahuan Pelarasan dan Pelatihan Pekerja (WARN) memberi mandat bahawa syarikat dengan 100 atau lebih pekerja sepenuh masa memberi mereka notis bertulis 60 hari sebelum pemberhentian kerja.

 • Undang-undang Suruhanjaya Peluang Pekerjaan Sama (EEOC) melarang pemecatan berdasarkan bangsa, warna kulit, agama, seks (termasuk kehamilan, identiti jantina dan orientasi seksual), asal negara, umur (40 atau lebih tua), kecacatan atau maklumat genetik.

 • Akta Diskriminasi Umur dalam Pekerjaan (ADEA) melindungi pekerja yang berusia lebih dari 40 tahun. Antara lain, hak memberi mereka sekurang-kurangnya 21 hari untuk mengkaji semula perjanjian pemutusan hubungan kerja sekiranya mereka dipecat secara individu dan 45 hari jika mereka adalah sebahagian daripada pemberhentian pekerja yang lebih besar. .

Merujuk pekerja yang berkurang kepada perkhidmatan penempatan boleh membantu mengurangkan pukulan kehilangan pekerjaan mereka. Mereka mungkin langsung tidak menghargainya, tetapi layanan seseorang yang menawarkan bimbingan kerjaya, menulis resume, petua mencari pekerjaan, dan persiapan wawancara dapat menjadi anugerah bagi orang-orang yang tiba-tiba mendapati mereka menganggur.

Kehidupan kembali normal setelah pengurangan saiz, walaupun itu cara baru yang "normal" untuk berniaga. Dengan anda yang menerajui HR dan dengan semua pelajaran pengurangan pendidikan yang telah anda pelajari, anda harus berada dalam kedudukan yang terkemuka untuk memimpin jalan.