Rancangan Pemasaran untuk Perniagaan Logistik

Syarikat logistik bertanggungjawab untuk mengangkut barang dari titik A ke titik B dan sering ditugaskan untuk menguruskan aliran produk dari saat ia meninggalkan lokasi pembuatan, hingga ia sampai ke pengguna. Untuk melaksanakan tugas ini dengan cekap, syarikat logistik menggunakan teknologi untuk menghantar dan mengesan pakej sepanjang perjalanan mereka. Pembangunan rancangan pemasaran untuk syarikat logistik cukup mudah.

1

Tentukan perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat anda. Adakah anda menghantar bahan mentah ke kilang, atau produk siap kepada pengguna? Adakah anda mengangkut barang dengan kapal ke lokasi luar negeri, atau memberi tumpuan kepada barang yang dihantar ke dalam negara dengan trak? Adakah pelanggan menggunakan alat dalam talian untuk menghantar produk sendiri, atau bekerja dengan kakitangan anda untuk membuat pesanan melalui telefon? Dengan menentukan perkhidmatan anda dengan jelas, anda boleh mengembangkan taktik untuk memasarkan penawaran anda ..

2

Nyatakan pasaran sasaran anda. Mungkin anda menumpukan pada penghantaran barang untuk industri elektronik, pakej untuk peruncit dalam talian atau barang makanan sejuk untuk pasar raya. Adakah anda mencari sebilangan kecil pelanggan besar atau banyak organisasi yang lebih kecil? Cuba tentukan siapa pasaran utama anda, dan juga pasaran sekunder mana pun.

3

Kenal pasti persaingan anda. Siapa yang menawarkan perkhidmatan serupa atau mensasarkan pelanggan serupa? Pastikan menjaringkan jaring lebar ketika mempertimbangkan persaingan anda. Anda mungkin mendapati bahawa dalam kumpulan seperti peruncit dalam talian, persaingan anda bukan syarikat logistik lain, melainkan perkhidmatan pos. Prospek lain mungkin menggunakan jabatan penghantaran mereka sendiri atau kurier komersial. Mengenal pasti persaingan anda akan membantu anda mengembangkan taktik untuk meletakkan syarikat anda bersaing dengan mereka.

4

Kenal pasti kelebihan daya saing anda. Mengapa pelanggan datang kepada anda dan bukannya persaingan anda? Mungkin anda menawarkan harga yang lebih rendah, trak yang lebih baru, perkhidmatan yang lebih baik atau alat penjejakan berteknologi tinggi. Gariskan apa yang menjadikan anda pilihan logistik yang lebih baik daripada pesaing anda untuk pasaran sasaran anda.

5

Tetapkan anggaran pemasaran. Berapa banyak wang yang akan anda peruntukkan untuk memasarkan perniagaan anda? Beberapa syarikat akan memperuntukkan sejumlah wang tetap selama setahun, sementara yang lain memperuntukkan peratusan pendapatan yang dikira setiap suku tahun. Adakah dolar pemasaran akan dialokasikan ke pasar sasaran tertentu atau ditujukan kepada penawaran tertentu atau adakah dolar anggaran akan dibelanjakan untuk mempromosikan syarikat secara keseluruhan? Anda perlu mengetahui berapa banyak wang yang anda perlu laburkan sebelum dapat mempertimbangkan taktik tertentu.

6

Dengan menggunakan anggaran pemasaran anda sebagai panduan, tentukan bagaimana anda akan menyampaikan perbezaan anda ke pasaran sasaran anda. Pertimbangkan di mana anda akan beriklan, pameran perdagangan apa yang akan anda hadiri, atau kumpulan industri apa yang akan anda sertai untuk menyampaikan mesej anda. Pertimbangkan juga bagaimana pesaing anda menyampaikan mesej mereka dan sama ada anda ingin mencuba media yang serupa atau mencuba pendekatan lain.