Adakah Tambahan Korporat Perlu Ditandatangani?

Penjualan harta tanah adalah transaksi sah yang memerlukan sejumlah kontrak ditandatangani. Adendum korporat adalah sebahagian daripada pakej kontrak yang dikehendaki oleh banyak bank dan organisasi lain dalam kontrak penjualan harta tanah, seperti untuk harta tanah yang dirampas, segmen industri harta tanah yang berkembang. Tambahan memberikan syarat penjualan tambahan yang ingin dipersetujui oleh penjual. Dalam kebanyakan kes, jika anda ingin membeli harta tanah, anda mesti menandatangani tambahan korporat yang dikehendaki oleh penjual.

Tambahan Korporat

Adendum korporat adalah dokumen yang menambah ketentuan tambahan pada kontrak harta tanah. "Syarikat" dalam prosesnya adalah syarikat yang memiliki rumah, seperti bank atau syarikat harta tanah, walaupun tidak semestinya secara harfiah harus menjadi syarikat. Sekiranya penjual memerlukan tambahan korporat dengan kontrak penjualan, anda harus menandatanganinya sebelum penjualannya muktamad. Beberapa penjual memerlukannya ditandatangani dan dihantar dengan tawaran anda.

Tujuan

Syarat-syarat dalam adendum korporat menggantikan sebarang syarat dalam baki kontrak. Banyak bank atau syarikat menggunakan dokumen ini untuk menjual harta benda tersebut dalam keadaan "sebagaimana adanya". "Seperti adanya" bermaksud bahawa harta itu dijual tanpa jaminan mengenai keadaannya. Penjual tidak akan melakukan pembaikan ke rumah, tidak kira apa yang dijumpai oleh pembeli di harta tanah, dan tidak membayar pemeriksaan.

Sekiranya Anda Tidak Menandatangani

Sebilangan besar negeri menyerahkan syarat penjualan harta tanah kepada perjanjian antara dua pihak, kecuali keadaan yang melanggar undang-undang anti diskriminasi persekutuan. Pada dasarnya, jika penjual memerlukan tambahan korporat, anda mesti menandatanganinya jika anda ingin membeli rumah. Dalam beberapa kes, anda atau ejen harta tanah anda mungkin dapat merundingkan syarat khusus dalam tambahan korporat. Walau bagaimanapun, jika penjual tidak mahu berunding, anda hanya perlu mencari harta lain.

Menandainya

Sekiranya anda memutuskan untuk menandatangani tambahan syarikat, pastikan anda membaca syaratnya dengan teliti. Rujuk ejen harta tanah anda atau wakil undang-undang jika ada terma atau klausa yang anda tidak faham sepenuhnya. Oleh kerana kebanyakan syarikat menambah penjualan "sebagaimana adanya", penting untuk mendapatkan pemeriksaan harta tanah secara menyeluruh sebelum anda menyelesaikan penjualan. Penjual tidak akan menyelesaikan masalah yang dijumpai pemeriksa anda, tetapi anda boleh menggunakan laporan pemeriksaan untuk merundingkan harga atau memutuskan untuk mundur dari kesepakatan sama sekali.