Bagaimana Meningkatkan Keuntungan dari Bahagian Bahagian Pengedar

Bahagian alat ganti memberi sumbangan yang besar terhadap keseluruhan pendapatan dan keuntungan pengedar; Oleh itu, adalah mustahak untuk memberi tumpuan kepada peningkatan keuntungan. Prestasi bahagian bahagian juga mempengaruhi tahap kepuasan dan pengekalan pelanggan, dengan kesan seterusnya terhadap keuntungan jangka panjang. Bahagian-bahagian bahagian harus mengimbangi kepentingan tindak balas yang cepat terhadap keperluan pelanggan dan jabatan perkhidmatan dengan kesan kos dan keuntungan untuk mengekalkan stok yang berlebihan.

1

Memudahkan kakitangan kaunter mengenal pasti nombor bahagian. Melabur dalam katalog alat ganti elektronik untuk menggantikan sistem berasaskan kertas. Latih kakitangan untuk menggunakan katalog elektronik dengan cekap. Mengurangkan masa yang diperlukan kakitangan untuk mencari nombor alat ganti meningkatkan produktiviti dan perkhidmatan pelanggan. Kakitangan dapat melayani lebih banyak pelanggan, yang cenderung berpuas hati dengan perkhidmatan cepat, meningkatkan peluang untuk penjualan di masa depan.

2

Mengurangkan atau menghilangkan kesilapan dalam membuat pesanan. Memesan bahagian yang salah dan mengatur pengembalian dan penggantian meningkatkan kos dan mengurangkan margin. Melatih kakitangan untuk meningkatkan ketepatan, dan menawarkan insentif untuk meningkatkan prestasi. Urus inventori untuk mengurangkan stok yang ada. Menganalisis sejarah pembelian untuk mengenal pasti stok yang bergerak pantas dan menghilangkan barang usang. Segerakkan tahap stok dengan tempahan di bahagian perkhidmatan.

3

Bekerjasama dengan jabatan perkhidmatan untuk membina penjualan alat ganti secara bertahap. Setiap dolar hasil perkhidmatan dapat menghasilkan 50 sen hasil bahagian, menurut "Majalah Pemasaran Peniaga." Minta juruteknik perkhidmatan untuk melakukan pemeriksaan kenderaan penuh pada setiap lawatan pelanggan, dengan menyatakan masalah dan mengesyorkan pembaikan.

4

Tingkatkan perniagaan runcit dengan menawarkan minyak dan penapis kepada pengguna, kit servis dan bahagian yang pantas seperti bilah pengelap, bateri dan komponen pencahayaan. Pilih produk berjenama dalam pembungkusan pengguna dan paparkannya di kawasan yang terpisah dari bahagian alat ganti. Stokkan aksesori bermusim seperti kit pemanduan musim sejuk atau kit percutian dengan harga yang mendapat margin yang baik.

5

Menyediakan perkhidmatan borong yang boleh dipercayai untuk pengendali armada, juruteknik perkhidmatan bebas dan kedai servis kecil. Menguruskan keperluan alat ganti mereka akan mengurangkan beban pentadbiran mereka dan memberikan hasil dan keuntungan tambahan untuk bahagian alat ganti. Jadualkan panggilan telefon biasa kepada pelanggan borong untuk mengumpulkan pesanan dan memberi nasihat mengenai penghantaran yang akan datang. Jalankan promosi dan kempen insentif untuk mendorong mereka meningkatkan penjualan.

6

Analisis kos dan sumbangan pelbagai bahagian. Menurut laman web Green Industry Pros, pengedar harus mengetahui kos, harga jual dan margin keuntungan pada setiap bahagian yang mereka jual. Laman web menyatakan bahawa bahagian bahagian biasanya menyumbang sekitar 20 peratus keuntungan pengedar. Memandangkan tingginya kos menjalankan perniagaan di sektor ini, bahagian bahagian perlu menjana margin keuntungan melebihi 30 peratus.