Cara Memberitahu Pekerja tentang Perubahan Kedudukan

Kecuali seorang pekerja secara khusus mencari perubahan pemandangan, dia mungkin tidak akan berharap untuk mendengar bahawa dia mengubah kedudukan di dalam syarikat. Sebilangan pekerja mungkin tidak mahu menukar pekerjaan, sementara yang lain akan menerima perubahan tersebut. Sebagai pengurus, tugas anda adalah untuk membantu pekerja memahami apa yang merangkumi kedudukan barunya dan bagaimana dia boleh berjaya. Menyokong pekerja dan memberi sokongan anda akan memudahkan peralihan untuknya.

1

Duduk dengan pekerja secara tertutup. Jangan sekali-kali menelefon atau menghantar e-mel kepada pekerja untuk menjelaskan bahawa anda memindahkannya ke jawatan baru.

2

Jelaskan bahawa anda memerlukan pekerja untuk menjawat jawatan baru dalam syarikat. Bercakap secara autoritatif agar pekerja memahami bahawa ini adalah keputusan yang telah dibuat, tetapi tidak terlalu menuntut. Contohnya, mengatakan "John, saya akan memerlukan anda beralih dari menjadi juruwang kepada rakan jualan" lebih berkesan daripada mengatakan "John, anda akan menuju ke tingkat penjualan."

3

Berikan pekerja dengan semua maklumat yang dia perlukan untuk berjaya di kedudukan barunya. Terangkan tugas harian yang diharapkan dapat diselesaikannya, dengan siapa dia akan bekerja dan apa yang perlu dia lakukan untuk melaksanakannya pada tahap tinggi. Beri dia panduan bertulis yang memperincikan kedudukan sepenuhnya.

4

Terangkan kepada pekerja mengapa dia dipilih untuk menukar jawatan. Soroti kemahiran yang anda percaya dia miliki dan bagaimana dia dapat menggunakannya dalam peralihannya ke posisi baru. Tunjukkan bahawa anda yakin dia boleh berjaya dan syarikat itu berada di belakangnya. Menanamkan keyakinan pada pekerja.

5

Bercakap tentang faedah baru yang akan diterima oleh pekerja, jika ada. Sekiranya kedudukan baru adalah pertukaran dari segi kemahiran yang diperlukan dan sumbangan yang diharapkan berbanding kedudukan lama, maka anda tidak perlu menawarkan gaji dan faedah tambahan yang lebih tinggi. Sekiranya lebih banyak pekerjaan diperlukan dan kemahiran tambahan diperlukan, tingkatkan gaji dan faedah pekerja.

6

Beritahu pekerja untuk bercakap dengan anda sekiranya dia memerlukan pertolongan dalam kedudukan barunya. Yakinkan dia bahawa pintu anda sentiasa terbuka dan dia boleh bercakap dengan anda pada bila-bila masa.