Cara Terbaik untuk Mengiklankan Perniagaan Kecil dengan Anggaran Rendah

Pengiklanan dan promosi perniagaan terbaik dapat dicapai melalui kaedah kos rendah, seperti brosur, menaja acara amal, rujukan dan siaran akhbar. Tidak kira kaedah mana yang anda pilih sebagai pemilik perniagaan, kuncinya adalah untuk terus meningkatkan kadar iklan, dan memanfaatkan keadaan pasaran untuk mempromosikan perniagaan anda. Sebagai contoh, ketika ekonomi mengalami kemerosotan, memasarkan perniagaan anda sebagai yang menurunkan harga untuk memenuhi keperluan pengguna cukup efektif.

1

Tulis mengenai perniagaan dan industri anda. Pemilik perniagaan dapat memanfaatkan penerbitan tempatan dan keperluan kandungan penerbitan perdagangan. Pertanyaan penerbitan tempatan, seperti surat khabar kecil, buku atau panduan kupon pembeli, penerbitan perdagangan dan buletin persatuan. Anda juga boleh menulis untuk blog yang menumpukan pada industri perniagaan anda, dan menghantar siaran akhbar ke surat khabar tempatan anda.

Menurut Tom Egelhoff, seorang pengarang dan pakar pemasaran, apabila anda semakin banyak diterbitkan, pengiktirafan nama anda dan komando industri akan meningkat yang akan menyebabkan lebih banyak pendedahan untuk perniagaan anda.

2

Ajar kelas. Perbandaran mengadakan semua jenis kelas untuk penghuninya, seperti kelas kecergasan, kelas muzik, dan kelas panduan. Cari tahu sama ada kerajaan tempatan anda mengadakan kelas pemilikan perniagaan, menjalankan perniagaan, atau apa sahaja yang berkaitan dengan amalan perniagaan. Tanya bagaimana anda boleh mengajar kelas. Tambahan pula, dewan perdagangan tempatan sering mengadakan kelas-kelas jenis petunjuk; tanyakan kepada bilik tempatan anda untuk mengetahui sama ada anda boleh mengajar kelas.

3

Manfaatkan Internet. Walaupun terdengar jelas, beberapa pemilik perniagaan tidak menggunakan Internet untuk beriklan kerana mereka yakin iklan mereka akan hilang di lautan maklumat. Gunakan pemasaran bayar per klik yang disediakan oleh mesin pencari dan laman rangkaian sosial untuk mempromosikan perniagaan anda. Menurut Entrepreneur.com, iklan Facebook menggunakan sembilan penapis untuk menargetkan pelanggan dengan harga hanya $ 1 sehari.

Sekiranya anda tidak mempunyai laman web sendiri, buatlah. Perisian reka bentuk laman web semakin murah, dan kebanyakan menawarkan templat yang tidak memerlukan pengaturcaraan atau pengetahuan reka bentuk. Sebagai alternatif, perkhidmatan web hosting biasanya menawarkan reka bentuk laman web kos rendah dan penerbitan sendiri.

4

Gunakan iklan cetak. Daripada membeli iklan seperempat halaman di surat kabar pasar besar, pertimbangkan untuk meletakkan iklan yang lebih kecil dalam buku kupon, panduan pembeli, dan surat kabar edaran kecil. Anda akan mendapat lebih banyak pendedahan menjadi ikan yang lebih besar di kolam yang lebih kecil, daripada muncul di kolase puluhan iklan dalam penerbitan pasar besar.

5

Taja acara. Cari acara amal di kawasan anda, dan tanyakan bagaimana menjadi penaja dalam acara tersebut. Anda akan mendapat pendedahan kepada khalayak yang lebih besar dan lebih beragam, dan akan terlibat dalam perkhidmatan awam dengan membantu komuniti atau tujuan anda. Dunn dan Bradstreet's, All Business.com mengesyorkan kaedah ini kerana kesan hubungan masyarakatnya yang positif.

6

Cetak dan edarkan risalah. Kit Alat Pemilik Perniagaan Kecil menyarankan mencetak selebaran sebagai kaedah terbaik untuk mengiklankan dengan sedikit wang. Mereka harus berani dan berwarna, dan menyertakan frasa tangkapan yang unik dan cerdas. Misalnya, sebuah bengkel transmisi dan radiator dapat diiklankan sebagai, "Moe's radiator - tempat terbaik di kota untuk melakukan kebocoran."

Keberkesanan selebaran berkorelasi langsung dengan jarak pengedarannya - yang bermaksud semakin luas risalah diedarkan, semakin berkesan. Ambil pekerja sambilan untuk meletakkannya di kenderaan, menyerahkannya dari pintu dan menyerahkan kepada penyambut tetamu pejabat.