Cara Memulakan Perkhidmatan Duduk Rumah

Perkhidmatan duduk di rumah menawarkan keyakinan dan keselamatan kepada mereka yang meninggalkan bandar untuk jangka masa panjang untuk urusan perniagaan atau bersantai. Sama ada menjaga haiwan atau hanya menyediakan kehadiran untuk mencegah kegiatan jenayah, pengasuh rumah menawarkan pelbagai jenis perkhidmatan. Bertugas membawa masuk surat, mengambil surat khabar dan menjaga keselamatan rumah, orang yang berminat untuk memulakan perkhidmatan duduk di rumah dapat mencari kerjaya dan perniagaan yang bermanfaat. Setelah anda membuat keputusan untuk memasuki arena duduk rumah, luangkan masa untuk mengatur dan memulakan perniagaan dengan betul.

1

Sediakan rancangan perniagaan. Sertakan maklumat yang relevan dan perlu untuk pembentukan perniagaan anda. Ini termasuk memutuskan struktur perniagaan, seperti hak milik tunggal atau perkongsian umum, menganggarkan kos permulaan, meramalkan keuntungan dan mengenal pasti pasaran sasaran anda. Menilai persaingan di kawasan ini dapat membantu dengan menetapkan struktur harga yang tepat untuk pelbagai perkhidmatan, termasuk perkhidmatan tambahan, seperti pengemasan rumah dan pekerjaan halaman.

2

Dapatkan ikatan dan diinsuranskan. Hubungi ejen insurans untuk membincangkan pilihan anda untuk mendapatkan ikatan dan insurans. Berikat memberi pelanggan keyakinan dan keselamatan tambahan kerana mereka akan mempercayai anda di sekitar rumah dan harta benda mereka. Insurans liabiliti dapat memberikan perlindungan sekiranya kemalangan atau kerosakan berlaku, seperti lampu atau tingkap yang pecah, semasa duduk di rumah.

3

Pasarkan perkhidmatan anda. Fokus untuk memasarkan perkhidmatan anda ke pasaran sasaran anda melalui kempen e-mel, rangkaian sosial dan surat yang disasarkan. Hubungi perniagaan dan perkhidmatan profesional tempatan. Tawarkan perkhidmatan anda kepada eksekutif dan mereka yang melakukan perjalanan. Sebarkan berita perniagaan baru anda di kalangan rakan dan keluarga anda. Mintalah mereka menyampaikan maklumat hubungan anda dan senarai lengkap perkhidmatan anda kepada mereka yang mungkin menganggap perkhidmatan anda berguna.

4

Cari peluang rangkaian tambahan. Bekerjasama dengan ejen pelancongan dan doktor haiwan untuk peluang pemasaran tambahan. Ini dapat membantu menjadikan perniagaan anda di hadapan mereka yang memerlukannya, mereka yang mempunyai haiwan kesayangan dan mereka yang melancong. Tinggalkan kad perniagaan dan brosur untuk bakal pelanggan. Minta rujukan pelanggan semasa dengan menawarkan insentif rujukan, seperti kad hadiah atau perkhidmatan potongan.