Bahagian Terbaik dalam Kitaran Perniagaan

Sama ada anda memulakan perniagaan baru atau merancang masa depan perniagaan anda yang sedia ada, anda mesti mempertimbangkan kesan yang akan ada dalam perniagaan anda. Memahami surut dan aliran ekonomi akan membantu anda merancang tahun-tahun kurus yang pasti berlaku. Bahagian terbaik dari kitaran perniagaan bergantung pada sifat perniagaan anda.

Kitaran Perniagaan

Kitaran perniagaan adalah turun naik aktiviti ekonomi yang terdapat di semua ekonomi perindustrian. Ekonomi berkembang, memuncak, kontrak dan kemudian turun. Walaupun melalui corak ini berulang kali, tidak ada keseragaman dalam jangka masa penguncupan dan pengembangan. Kemelesetan berlaku ketika ekonomi menyusut selama dua suku berturut-turut. Pengembangan biasanya bertahan lebih lama daripada pengecutan - kadang-kadang selama 10 tahun. Statistik ini dipantau oleh Dewan Persidangan, sebuah organisasi bukan untung yang mengesan data makroekonomi.

Pengembangan

Perluasan adalah fasa kitaran perniagaan apabila kebanyakan perniagaan berjaya. Biasanya, perumahan dan kenderaan adalah sektor yang kuat. Permintaan perumahan juga menguatkan industri yang berkaitan, seperti landskap, peralatan rumah tangga dan perabot. Permintaan untuk barang dan perkhidmatan bertambah, dan pengangguran menurun ketika syarikat menggaji lebih banyak pekerja untuk memenuhi permintaan. Ketika pengembangan berlanjutan, permintaan yang kuat mulai menaikkan harga, menyebabkan tekanan inflasi. Pembelian yang dibuat secara kredit menyebabkan kadar faedah meningkat. Menjelang akhir pengembangan, pengguna mula berhenti membayar hutang. Keyakinan pengguna merosot dan ekonomi mula merosot.

Kontraksi

Apabila penguncupan berlaku, inventori perniagaan meningkat, kerana pengguna membeli lebih sedikit. Pemecatan berlaku dan kadar pengangguran mula meningkat. Keyakinan pengguna semakin lemah dan orang mengurangkan perbelanjaan besar - yang paling mudah ditangguhkan. Perumahan dan kenderaan sangat teruk. Ketika ekonomi menguncup, beberapa perniagaan gagal, menambah pengangguran. Ekonomi terus menyusut sehingga kelebihan kapasiti dihapuskan. Perbelanjaan pengguna mula meningkat, dan ekonomi berubah dan pengembangan baru bermula.

Apa Yang Baik untuk Perniagaan

Fasa kitaran perniagaan mana yang terbaik untuk perniagaan anda bergantung pada apa yang anda lakukan. Pengeluaran barang perkilangan tahan lama berfluktuasi sepanjang kitaran perniagaan dan paling kuat semasa pengembangan. Sebilangan besar perniagaan berjaya dalam pengembangan dan mengalami kecederaan semasa penguncupan. Beberapa perniagaan, yang disebut "perniagaan kontra," mengalami permintaan yang berterusan untuk produk dan perkhidmatan mereka sepanjang kitaran. Perkhidmatan penjagaan kesihatan dan pengebumian, misalnya, agak stabil. Orang lain paling maju semasa kemelesetan ekonomi. Perkhidmatan pembaikan, mekanik automatik, perkhidmatan menulis resume, kedai pajak gadai, kedai barang berjimat cermat dan penjual minuman beralkohol adalah contoh perniagaan yang berkembang pesat semasa kemelesetan ekonomi.