Idea untuk Perniagaan Pengagihan

Persatuan Pengedar Borong Nasional melaporkan pertumbuhan dan penjualan 2011 yang kukuh sebanyak $ 4.8 trilion. Mengedarkan perniagaan membeli dan menjual produk dengan harga borong kepada penjual semula, seperti peruncit, peniaga, kontraktor dan pengguna industri. Mereka mungkin mempunyai gudang, inventori dan armada trak sendiri atau menggunakan perkhidmatan logistik untuk menyimpan dan memindahkan inventori. Pengedar memerlukan keperibadian penjualan, pengetahuan mengenai industri pengedaran dan latihan dan kemahiran pengurusan perniagaan. Mereka yang berminat dalam perniagaan pengedaran mempunyai banyak produk dan perkhidmatan untuk dipilih untuk pengedaran borong.

Pengedar Bunga

Menurut Society of American Florists, industri bunga adalah industri bernilai $ 32.1 bilion pada tahun 2011. Perniagaan yang mengedarkan bunga ke kedai runcit menuntut sebahagian daripada berbilion-bilion itu. Seorang pengedar bunga menjual bekalan bunga kepada penjual bunga, memberikan bunga segar secara pukal untuk digunakan oleh pereka bunga dalam sejambak dan karangan bunga. Perniagaan pengedaran bunga adalah pilihan yang baik bagi mereka yang berminat dengan bunga dan keusahawanan dan beberapa pengalaman bekerja dengan kedai bunga. Ini juga merupakan perniagaan pengedaran yang baik untuk kedai bunga yang ingin mengembangkan amalan perniagaan mereka.

Pengedar Kopi

National Coffee Association melaporkan pada tahun 2012 bahawa penggunaan kopi meningkat dan telah melebihi penggunaan minuman ringan. Kopi adalah industri bernilai $ 100 bilion di seluruh dunia, dan kedai kopi adalah ceruk restoran yang berkembang pesat. Pengedaran kopi melibatkan pembelian dan penjualan biji kacang dan kopi panggang dan membekalkan kedai kopi, restoran dan penjual dengan bekalan kopi. Pengetahuan mengenai pasaran kopi, trend kopi dan nilai kopi sangat diperlukan bagi mereka yang berniaga dalam industri kopi.

Pengedar Perkhidmatan Makanan

Pengedar perkhidmatan makanan menyampaikan bekalan makanan dan perkhidmatan makanan ke restoran dan institusi, seperti rumah jagaan, hospital dan kantin sekolah. Persatuan Pengedar Makanan Antarabangsa melaporkan bahawa kemudahan pengedaran ahli mereka mempunyai penjualan tahunan lebih dari $ 110 bilion. Pengedaran perkhidmatan makanan memerlukan pengetahuan khusus dan pengendalian makanan dan produk sejuk beku dan makanan untuk keselamatan kesihatan.

Pengedar Lantai

Bahan lantai berkisar dari permaidani hingga lantai kayu hingga jubin seramik dan mempunyai pelbagai jenis bahan untuk setiap jenis lantai. Pengedar lantai mungkin mengkhususkan diri dalam satu jenis bahan lantai tertentu, seperti produk lantai buluh semula jadi, atau dapat menyediakan pelbagai inventori papan kayu, jubin dan permaidani untuk pangkalan pelanggan yang luas. Peruncit pembaikan rumah dan khusus dan kontraktor besar adalah pelanggan biasa untuk pengedar borong lantai, jadi jika anda berfikir untuk membuka perniagaan pengedaran lantai atau sudah memiliki, targetkan rantaian pembaikan rumah utama dan kontraktor lantai dan kedai khusus di kawasan anda untuk mengembangkan pangkalan pelanggan.