Cara Membuka Kedai Pakaian Wanita

Kedai pakaian wanita biasanya mampu berkembang dalam apa jua jenis ekonomi, terutama yang menumpukan pada penjualan pakaian wanita atau gadis terpakai yang dalam keadaan baik. Terdapat pelbagai jenis kedai pakaian wanita yang mungkin boleh anda buka dan beroperasi kerana perniagaan runcit dapat dinikmati dan menguntungkan. Untuk memastikan perniagaan pakaian wanita anda berjaya, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

1

Sasarkan ceruk untuk kedai anda - ini akan menjadi pengkhususan anda, dan penting kerana terdapat banyak jenis pakaian wanita yang mungkin anda jual. Contoh ceruk termasuk pakaian bersaiz plus untuk remaja dan wanita, pakaian untuk bayi perempuan dan kanak-kanak kecil, pakaian wanita mungil, gaun pengantin dan gaun pengiring pengantin, pakaian dalam dan kaus kaki, label pereka dan pakaian wanita vintaj.

2

Daftarkan izin yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan runcit di bandar anda - pusat pengembangan perniagaan kecil tempatan anda dapat membantu anda mengetahui apa yang diperlukan. Bergantung pada tempat tinggal anda, ini termasuk lesen penjualan semula, permit cukai jualan atau sijil nama rekaan.

3

Kembangkan imej kedai anda - ini akan mempengaruhi siapa pelanggan sasaran anda dan mempunyai banyak kaitan dengan niche yang anda pilih. Sebagai contoh, anda boleh membuka kedai pakaian wanita yang bergaya dan mesra alam yang memenuhi permintaan orang ramai, atau kedai yang menjual pakaian perniagaan wanita yang memancarkan kecanggihan dan kelas. Mempunyai gambar yang ditetapkan untuk kedai anda juga akan membantu anda memilih inventori dengan berkesan, kerana anda cenderung hanya membeli barang yang sesuai dengan gambar dan nisbah kedai anda.

4

Sewa atau beli kedai di kedai pakaian wanita anda. Sebagai alternatif, jual di pasar lambak jika pakaian anda adalah pakaian wanita vintaj atau terpakai. Sekiranya niche anda sangat spesifik, seperti menjual pakaian berjenama untuk kanak-kanak perempuan, mungkin lebih baik membuka kedai dalam talian, kerana anda akan dapat menjangkau lebih banyak pelanggan sasaran anda. Pertimbangkan untuk menggunakan pakej e-commerce all-in-one, seperti Big Commerce atau Core Commerce, yang merangkumi templat reka bentuk, pemprosesan pembayaran, perisian keranjang belanja, pendaftaran nama domain, hosting dan perancang halaman, jika Anda tidak memiliki pengalaman membangun laman web membeli-belah.

5

Inventori sumber untuk kedai anda - bagaimana anda akan bergantung pada jenis pakaian wanita yang ingin anda jual. Pilihan termasuk membuka akaun borong dengan pengeluar, pengedar dan jenama pakaian wanita, membeli-belah di garaj dan penjualan harta tanah, meletakkan iklan terperinci cetak dan dalam talian atau menjual barang dengan komisen.

6

Ketepikan kawasan simpanan barang anda, jika anda tidak mempunyai tempat simpanan tetap atau fizikal. Susun pakaian mengikut ukuran, jenama dan musim dan gantungkan setiap helai atau simpan dalam bekas kedap udara. Simpan pakaian di kawasan yang tidak berbau, bersih, gelap yang bebas daripada haiwan peliharaan, seperti almari ganti.

7

Tetapkan polisi untuk kedai anda, termasuk cara anda menguruskan pengembalian, pembayaran dan jenis barang dagangan yang anda beli, jika kedai anda adalah barang kiriman, barang terpakai atau barang lama.

8

Promosikan kedai pakaian wanita anda. Siapkan akaun rangkaian sosial, lancarkan blog promosi, menjadi tuan rumah pertunjukan fesyen tempatan, atau letakkan brosur dalam perniagaan pelengkap, seperti salun kecantikan dan spa, pusat kecergasan wanita dan butik kasut.