Cara Melaburkan Tunai Korporat

Syarikat sering mempunyai baki tunai yang besar. Dengan gaji yang perlu dipenuhi, vendor untuk membayar dan pembayaran besar datang dari pelanggan yang membeli secara besar-besaran, tidak jarang perniagaan kecil walaupun baki akaun tunai mereka meningkat beribu-ribu atau berjuta-juta dolar secara berkala. Walaupun syarikat memerlukan akses yang cepat ke simpanan tunai mereka, sejumlah besar wang dapat menghasilkan pulangan jika mereka dilaburkan dengan bijak. Syarikat mempunyai beberapa pilihan untuk melaburkan wang tunai mereka sambil menyimpannya cair.

Deposit Bank

Akaun deposit bank menyediakan syarikat dengan mudah tunai, kemudahan dan keselamatan. Banyak yang diinsuranskan, yang memberikan lapisan keselamatan tambahan. Sekiranya syarikat dapat meramalkan berapa banyak wang tunai yang diperlukan dan kapan, syarikat itu dapat meningkatkan pulangannya dengan memasukkan wang tunai ke dalam akaun simpanan yang mempunyai perolehan yang lebih tinggi sambil meninggalkan dana yang perlu segera tersedia di akaun pasaran wang dan kenderaan cair lain.

Sekuriti Kerajaan

Sekuriti kerajaan jangka pendek adalah pilihan lain untuk simpanan tunai korporat. Nota dan bil perbendaharaan sangat selamat, kerana itu adalah janji dari pemerintah AS, dan Perlembagaan menghendaki mereka dibayar balik. Perbendaharaan jangka pendek mempunyai kelebihan tambahan daripada risiko kadar faedah yang sangat terhad, kerana mereka tidak cukup lama sehingga peralihan kadar faedah mempengaruhi mereka.

Kertas komersial

Kertas komersial adalah satu lagi pilihan pelaburan tunai. Daripada dikeluarkan oleh perbendaharaan kerajaan, kertas komersial adalah instrumen hutang jangka pendek yang dikeluarkan oleh syarikat besar. Apabila kertas komersial berasal dari syarikat yang besar, stabil dan bernilai pelaburan, secara amnya ia juga merupakan tempat yang selamat untuk meletakkan wang dan dapat menawarkan hasil yang lebih baik daripada sekuriti Perbendaharaan. Walau bagaimanapun, beberapa syarikat berhati-hati dengan pelaburan ini kerana beberapa syarikat mengeluarkan kertas komersial yang menjadi tidak bernilai dalam kemelesetan terakhir.

Dana

Syarikat juga boleh melaburkan wang tunai mereka dalam dana pengurusan tunai. Dana ini biasanya menyimpan pelaburan jangka pendek yang selamat dalam usaha memberikan nilai yang stabil untuk wang yang dilaburkan sambil juga menawarkan hasil yang lebih baik daripada yang dapat diperoleh syarikat sendiri. Dana pasaran wang, dana bon ultra-pendek dan dana jangka pendek tanpa cukai atau dana pasaran wang adalah contoh pelaburan jenis ini.