Cara Memulakan Perkhidmatan Pembukuan

Setiap perniagaan memerlukan seseorang untuk mengawasi pendapatan dan perbelanjaannya. Sekiranya anda memulakan perkhidmatan pembukuan, anda boleh mendapatkan wang dengan memberikan perkhidmatan anda kepada perniagaan yang tidak menggunakan penjaga buku di rumah. Ini adalah perniagaan yang boleh anda jalankan dari rumah atau dari lokasi komersial, bermula dengan peralatan asas, peralatan pejabat dan perisian pembukuan. Sekiranya anda mempunyai pengetahuan tentang pembukuan, memulakan perniagaan ini. Bahagian yang paling sukar adalah membuat rancangan perniagaan dan mencari pelanggan pertama anda.

1

Dapatkan latihan pembukuan. Sebagai contoh, anda boleh mendaftar dalam program latihan penjaga buku atau bahkan menerima pekerjaan sebagai penjaga buku untuk mendapatkan pengalaman. Sebagai alternatif, anda boleh melengkapkan sijil atau program ijazah dalam perakaunan atau perniagaan.

2

Tentukan di mana anda akan menjalankan perniagaan pembukuan anda. Sekiranya anda menjalankan perkhidmatan pembukuan dari rumah, anda biasanya akan menikmati overhead yang lebih rendah. Sebaliknya, pelanggan mungkin merasa lebih selesa mengunjungi anda di pejabat komersial.

3

Buat rancangan perniagaan untuk perkhidmatan pembukuan anda. Tentukan bagaimana anda akan memasarkan dan menjalankan perniagaan anda, dan sertakan rancangan untuk pengembangan masa depan.

4

Dapatkan lesen perniagaan dari jabatan lesen dan pemeriksaan tempatan anda atau entiti serupa. Anda mungkin memerlukan lesen perniagaan walaupun anda memutuskan untuk menjalankan perkhidmatan pembukuan anda dari rumah.

5

Beli bekalan dan perabot untuk perniagaan anda. Anda biasanya memerlukan meja dan kerusi, kabinet pemfailan atau dua, dan perisian pembukuan. Anda juga memerlukan peralatan asas, seperti pen, pensil dan kertas

6

Tetapkan harga untuk perkhidmatan pembukuan anda. Anda mungkin mengenakan caj setiap jam atau meminta pelanggan memainkan harga bulanan yang tetap untuk perkhidmatan anda. Meminta maklumat harga dari penjaga buku lain mungkin memberi anda idea tentang cara memberi harga kepada perkhidmatan anda.

7

Cari kaedah untuk menarik pelanggan ke perniagaan pembukuan anda. Kirim iklan surat terus kepada pemilik perniagaan dan berikan kad perniagaan anda kepada pengusaha lain. Tempatkan iklan dalam penerbitan perniagaan dan menghadiri acara rangkaian. Anda juga dapat menarik pelanggan dengan membuat laman web perkhidmatan pembukuan dan meletakkan iklan di direktori telefon tempatan.