Kelebihan Tahap Pelbagai Matlamat untuk Pekerja

Menetapkan tujuan adalah strategi dasar yang digunakan syarikat untuk mengarahkan pekerja ke arah visi dan objektif syarikat, serta untuk mengukur kejayaan. Idea asas di sebalik menetapkan matlamat adalah bahawa matlamatnya harus kecil - dengan kata lain, pengurus harus memberikan pelbagai tahap atau penanda aras matlamat. Melakukan ini bermanfaat bagi perniagaan dengan pelbagai cara.

Penilaian dan Penilaian

Mempunyai pelbagai tahap matlamat untuk pekerja bermakna anda mempunyai lebih banyak peluang untuk mengukur apa yang telah dilakukan oleh pekerja. Ini menjadikannya lebih mudah untuk menentukan sama ada pekerja tetap bertugas dan menyelesaikan masalah yang anda dapati semasa bekerja. Pelbagai tahap matlamat juga bermaksud bahawa anda dapat menilai apakah bermanfaat untuk terus mencapai matlamat yang dirancang seterusnya atau mengubah rancangan anda ke arah tujuan yang berbeza memandangkan hasil yang telah anda hasilkan.

Pergerakan ke hadapan

Apabila anda mempunyai pelbagai tahap matlamat untuk pekerja, anda dapat mengenal pasti apa yang telah dicapai dan apa yang masih harus diselesaikan oleh pekerja dengan frekuensi tinggi. Apabila anda menilai dan menilai pekerja dengan lebih kerap dan dapat mengingatkan mereka tentang langkah seterusnya, ini memberikan kesan kemajuan atau pergerakan maju dalam operasi atau projek tertentu. Ini membuat pekerja tidak merasa stagnan dan berkecil hati.

Komunikasi

Apa-apa matlamat syarikat telah menyampaikan sesuatu kepada pekerja mengenai objektif dan visi perniagaan. Semakin banyak tahap matlamat yang ada, semakin banyak peluang yang ada bagi syarikat untuk mengesahkan kepada pekerja apakah objektif dan visi tersebut. Di sisi lain, pekerja mempunyai lebih banyak peluang untuk membincangkan prinsip-prinsip asas yang mendorong keputusan pengurusan. Peningkatan komunikasi ini dapat membantu mengurangkan atau menghilangkan konflik.

Puji

Pengurus dapat memuji pekerja setiap kali mereka mencapai matlamat. Dengan pelbagai tahap matlamat, jumlah pujian yang dapat diberikan oleh majikan meningkat. Apabila pekerja mendapat maklum balas positif, mereka cenderung merasa lebih baik tentang diri mereka dan berinteraksi dengan orang lain dengan baik. Mereka cenderung meninggalkan persekitaran kerja untuk sesuatu yang lebih baik, yang bermaksud kestabilan tenaga kerja yang lebih besar bagi syarikat. Persekitaran kerja positif yang dihasilkan sering bermaksud peningkatan produktiviti, pendapatan dan keuntungan.

Motivasi

Sebilangan pekerja memerlukan matlamat untuk terus bermotivasi. Dengan pelbagai tahap matlamat, pekerja dapat melihat ke masa depan dan berusaha ke arah sesuatu tanpa perlu menunggu terlalu lama untuk mendapat hasil. Pelbagai tahap matlamat juga membantu menjaga minat pekerja kerana motivator tertentu yang berkaitan dengan setiap matlamat - contohnya, makan tengah hari atau sijil hadiah syarikat - boleh berubah pada setiap tahap.

Realisme

Apabila syarikat menunjukkan satu tujuan besar, pekerja mungkin melihat matlamat tersebut sebagai tidak realistik dan terlalu besar untuk ditangani. Dengan pelbagai tahap matlamat, tugas yang berkaitan dengan objektif utama menjadi kurang membebankan. Pekerja datang untuk melihat kerja yang mungkin dan mencabar diri mereka untuk melakukan yang terbaik.