Skype Vs. Gmail

Raksasa teknologi Microsoft dan Google memiliki dua alat percuma yang paling popular untuk komunikasi. Skype, yang kini dimiliki oleh Microsoft, dimulai sebagai aplikasi klien voice-over-IP percuma, sementara Google mengubah wajah perkhidmatan e-mel melalui penyimpanan 10GB percuma di Gmail. Kedua-duanya sejak itu mengembangkan tawaran mereka, bersaing secara langsung antara satu sama lain di pasaran komunikasi.

Sembang Video

Kedua-dua perkhidmatan menyediakan fungsi sembang video. Gmail mencapai ini melalui antara muka e-mel mereka dan melalui pemalam Hangout Google Plus untuk penyemak imbas Web. Skype membenarkan sembang video satu-ke-satu secara percuma, tetapi menghendaki anda mempunyai keahlian premium sebelum dapat memudahkan panggilan persidangan video. Sebaliknya, Hangout Google membenarkan sehingga sepuluh pengguna sembang video secara percuma. Kedua-dua perkhidmatan ini membenarkan sembang teks atau suara sahaja.

Integrasi pihak ketiga

Skype mungkin memenangi pertempuran di kawasan integrasi. Sebagai produk Microsoft sejak 2011, fungsi Skype kini disatukan dengan klien mel Outlook. Facebook juga mempunyai perjanjian untuk bekerjasama dengan Skype, menyokong sembang video antara pengguna Facebook dan Skype. Kedua-dua program mengedarkan aplikasi untuk Android dan iOS, yang membolehkan anda membuat dan menerima panggilan video di telefon pintar anda.

Sokongan Telefon

Walaupun kedua-dua perkhidmatan tersebut memerlukan akaun pengguna, hanya Skype yang menyokong panggilan di luar rangkaian Skype. Dengan bayaran per minit, pengguna Skype dapat menghubungi nombor telefon biasa. Selain itu, pengguna Skype dapat membeli perkhidmatan "SkypeIn", yang memberikan nombor telefon kepada pengguna. Apabila nombor ini dipanggil, panggilan berdering ke perisian klien Skype pengguna. Sembang suara Gmail Google hanya berfungsi antara pemegang akaun Gmail atau Google Plus.

Pemindahan fail

Kemasukan Microsoft ke dalam perkhidmatan dalam talian, termasuk aplikasi Office yang dihantar oleh Web dan penyimpanan awan, tidak dikembangkan seperti yang ditawarkan oleh Gmail. Dengan penciptaan akaun Gmail atau Google Plus, pengguna tidak hanya menerima kemampuan sembang e-mel dan video, tetapi juga mendapatkan akses ke sistem penyimpanan fail dalam talian Google Drive. Melalui sistem ini, lampiran fail yang besar dapat dikirimkan ke pengguna Google Plus dan Gmail lain sebagai pautan yang mudah diunduh. Skype membolehkan anda mengirim fail melalui aplikasi mereka tanpa batasan ukuran, tetapi fail dihantar dalam aplikasi Skype.

Permohonan Tambahan

Kedua-dua perkhidmatan adalah sebahagian daripada rangkaian aplikasi yang lebih besar. Ini termasuk hamparan, pemprosesan kata dan alat penyimpanan awan. Walaupun Skype tetap menjadi perkhidmatan percuma, ahli keluarga Microsoft yang lain membawa tanda harga. Microsoft Office dan rakan sejawatnya yang berasaskan awan, Office 365, menghendaki anda membeli lesen perisian atau membayar yuran bulanan. Sementara itu, aplikasi pejabat terpadu, Kalendar, Drive dan aplikasi Gmail tetap percuma.