Cara Mentafsirkan Mesej Bukan Lisan di Tempat Kerja

Kinesics, paralinguistik dan pengaturcaraan neuro-linguistik adalah semua perkataan lima dolar yang digunakan untuk menggambarkan isyarat nonverbal yang berlaku semasa komunikasi di tempat kerja. Petunjuk nonverbal semasa komunikasi di tempat kerja kadangkala membayangi mesej sebenar. Oleh itu, memerhatikan segala-galanya dari bahasa badan hingga nada suara akan membantu pendengar dengan tafsiran komunikasi yang tepat dari eksekutif ke pekerja barisan hadapan dan mesej di kalangan pekerja.

Mendengar

Komunikasi nonverbal merangkumi mendengar, yang merupakan salah satu elemen komunikasi yang paling penting. Walau bagaimanapun, mendengar terdiri daripada lebih daripada sekadar mendengar kata dan frasa. Kesedaran dan pemerhatian juga merupakan komponen proses mendengar - menafsirkan alat bantu penghantaran utusan dalam memahami mesej secara keseluruhannya. Tanpa mendengar dan memerhatikan, komunikasi tidak lengkap dan mesej yang dimaksudkan dapat disalahtafsirkan. Tindakan mendengar juga merupakan sebahagian daripada proses komunikasi. Mendengar secara aktif menunjukkan bahawa pendengar memberi perhatian; ketidaksediaan mungkin menunjukkan pendengar tidak berminat.

Ruang peribadi

Walaupun pekerja kadang-kadang bercakap mengenai masalah peribadi, komunikasi di tempat kerja biasanya memberi tumpuan kepada perniagaan, industri dan tenaga kerja. Akan tetapi, dalam komunikasi satu lawan satu, ruang peribadi menjadi bentuk komunikasi nonverbal. Mentafsir konsep spasial dalam proses komunikasi boleh menjadi rumit, memandangkan perbezaan budaya yang mempengaruhi aspek fizikal komunikasi nonverbal. Dalam beberapa budaya, kekurangan ruang peribadi memungkinkan pendengar tidak menghalang komunikasi. Sebaliknya, menyerang ruang peribadi pendengar menambah unsur intimidasi terhadap komunikasi.

Hubungan mata

Mengekalkan hubungan mata sepanjang komunikasi sering mempengaruhi sama ada pendengar percaya bahawa utusan itu boleh dipercayai atau jika maklumat itu benar. "Mata adalah tingkap jiwa" mungkin merupakan pepatah yang sopan; namun demikian, kebenaran mendasari pertukaran maklumat yang bermanfaat di tempat kerja. Dari proses pengambilan dan pemilihan hingga tahap di mana hubungan pekerjaan berakhir, komunikasi yang jujur ​​umumnya bergantung pada kemampuan utusan untuk menjaga hubungan mata.

Elemen Vokal

Nada, nada dan intonasi penutur disebut sebagai paralinguistik, atau elemen vokal, dalam komunikasi. Walaupun mereka adalah aspek komunikasi secara lisan, mereka dianggap sebagai mesej bukan lisan kerana mempengaruhi makna komunikasi di tempat kerja. Contohnya, apabila seorang penyelia mengatakan dengan ragu-ragu, "Tolong selesaikan projek ini menjelang tutup perniagaan pada hari Jumaat," ia mempunyai makna yang sangat berbeza apabila seorang penyelia mengemukakan arahan yang sama. Pekerja boleh mentafsirkan pesanan terakhir sebagai pesanan dan bukannya permintaan atau mereka mungkin merasa terancam oleh penyelia yang menjerit arahan.