Rancangan Pengumpulan Dana & Pemasaran

Organisasi bukan untung dan perniagaan untung sering menggunakan penggalangan dana untuk mendapatkan wang untuk tujuan masing-masing. Merancang pengumpulan dana boleh menjadi proses tepat pada masanya yang penuh dengan perincian yang kompleks. Faktor penting dalam perancangan penggalangan dana adalah aspek pemasaran. Sekiranya anda tidak mempunyai penderma, maka anda tidak akan memiliki penggalangan dana yang menguntungkan, dan pemasaran berfungsi sebagai alat untuk menyampaikan mesej anda di hadapan orang yang akan menyokong inisiatif anda. Terdapat banyak cara untuk melakukan kempen penggalangan dana yang berjaya melalui perancangan dan pemasaran yang berkesan.

Komponen Pelan Pengumpulan Dana

Rancangan penggalangan dana anda harus merangkumi beberapa elemen penting. Pelan penggalangan dana harus menampilkan tujuan akhir, pernyataan misi terperinci, penerangan mengenai strategi penggalangan dana dan garis masa yang ditetapkan. Matlamat akhir adalah jumlah wang yang anda harapkan dapat diperoleh dengan pengumpulan dana. Penyataan misi dengan jelas menentukan tujuan penggalangan dana, seperti mengumpulkan wang untuk menyediakan makanan untuk tempat perlindungan haiwan tempatan. Strategi penggalangan dana pada dasarnya adalah acara atau aktiviti penggalangan dana, seperti lelong senyap atau laman web derma. Garis masa menyatakan dengan jelas bila penggalangan dana akan bermula dan berakhir.

Jenis Pengumpulan Dana

Pilih dari banyak jenis penggalangan dana - dari acara formal dan elegan hingga perjumpaan kasual. Beberapa jenis penggalangan dana yang popular termasuk tarian dan makan malam berfaedah, lelongan senyap dan langsung dan pertandingan sukan, seperti pertandingan golf atau bola keranjang. Sekiranya anda ingin merancang penggalangan dana untuk kumpulan belia atau organisasi sekolah, pertimbangkan untuk merancang mencuci kereta, menjual roti atau undian.

Penonton sasaran

Salah satu kunci utama pengumpulan dana yang berjaya adalah menyasarkan penderma terbaik untuk tujuan anda. Ini boleh menjadi aspek yang mencabar dalam tempoh perancangan, kerana kadang-kadang orang yang benar-benar mempercayai tujuan anda mungkin tidak mempunyai cara kewangan untuk menderma sejumlah besar. Cari kaedah kreatif untuk menarik penderma yang bersimpati dengan tujuan anda. Sebagai contoh, jika anda merancang sarapan pancake untuk mengumpulkan wang untuk tempat perlindungan haiwan, undanglah orang yang telah mengadopsi haiwan dari tempat perlindungan, dan juga pemilik haiwan peliharaan tempatan.

Strategi pemasaran

Setelah memilih khalayak sasaran anda dan jenis acara penggalangan dana, rancang strategi pemasaran keseluruhan anda. Tujuan keseluruhan usaha pemasaran anda adalah untuk mengajak orang ke majlis anda menyumbangkan wang untuk tujuan anda. Sekiranya anda merancang acara komuniti berskala besar, iklankannya di stesen akhbar dan radio tempatan, serta kirimkan undangan rasmi. Sekiranya anda merancang penggalangan dana kasual dan tidak mempunyai banyak anggaran pemasaran, buat kempen pemasaran viral melalui e-mel dan laman web rangkaian sosial.