Cara Belanjawan Bakeri

Rancangan perniagaan untuk kedai roti anda harus merangkumi penyelidikan pasaran untuk khalayak sasaran anda serta anggaran permulaan dan anggaran operasi anda. Dalam rancangan perniagaan anda, anda mesti mengira berapa banyak wang yang diperlukan oleh perniagaan anda untuk memulakan dan terus bertahan. Untuk belanjawan permulaan anda, tuliskan kos sekali sahaja anda seperti pelesenan, sistem kawalan inventori, deposit dan pembelian peralatan besar. Simpan rekod terperinci mengenai semua perkara, termasuk permohonan pinjaman modal dan dan dokumen perakaunan. Belanjawan operasi memerlukan lebih terperinci.

1

Tuliskan matlamat anda untuk penjualan dan keuntungan, serta anggaran operasi anda. Projek selama tiga tahun.

2

Perhatikan perbelanjaan anda dan bidang di mana anda akan membelanjakan wang untuk tiga tahun akan datang. Sertakan angka dolar. Kemudian utamakan bidang mengikut urutan kepentingan. Sebagai contoh, anda mungkin lebih suka menjadi pekerja tunggal daripada membelanjakan wang untuk pekerja lain, dan lebih menumpukan perhatian kepada pengiklanan dan mendapatkan jumlah minimum insurans yang diperlukan - atau sebaliknya.

3

Lihat senarai anda untuk mana-mana kawasan di mana anda dapat menjimatkan wang. Sebagai contoh, apa yang boleh anda sewa, atau beli yang terpakai dan bukannya baru? Ada yang boleh anda beli secara pukal? Tuliskan kos sebenar untuk semuanya; kos pajakan lebih rendah dalam jangka pendek tetapi lebih banyak dalam jangka masa panjang kerana kadar faedah. Tentukan perkara yang paling sesuai untuk keadaan anda.

4

Ketepikan perbelanjaan selama enam bulan untuk setengah tahun pertama kedai roti anda. Bangun juga dana kecemasan. Matlamat untuk menyimpan apa yang anda perlukan untuk memastikan kedai roti beroperasi selama tiga bulan.

5

Kembangkan unjuran aliran tunai untuk tiga tahun pertama. Untuk unjuran tahun pertama, fokus bulan demi bulan; lakukan tahun kedua dan ketiga mengikut suku tahun. Bersikap jujur ​​mungkin. Pastikan unjuran penjualan tetap realistik. Sekiranya ragu-ragu, silap untuk meramalkan penjualan lebih sedikit daripada penjualan lebih banyak.

6

Sediakan belanjawan bulanan setelah kedai roti anda dibuka. Anda tidak perlu bermula dari awal setiap bulan. Ambil anggaran bulan sebelumnya dan sesuaikan mengikut keperluan. Sekiranya anda melihat kawasan perbelanjaan atau pembaziran yang membimbangkan, ambil tindakan. Sebagai contoh, anda mungkin menyedari kenaikan ramuan kerana pekerja adalah seorang yang sempurna dan mesti betul. Anda mempunyai beberapa cara untuk menangani keadaan ini seperti bercakap dengan pekerja mengenai keutamaan anda atau mengambil kad kredit perniagaan dari pekerja. Kuncinya adalah mencari jalan untuk mengurangkan perbelanjaan yang sia-sia.

7

Jejak pertumbuhan penjualan anda. Gunakan data ini untuk menyesuaikan anggaran bulanan dan unjuran anda, jika perlu. Anda paling baik membandingkan epal dengan epal, yang bermaksud menggunakan penjualan November pertama untuk meramalkan bulan November depan dan bukannya bulan Februari depan. Ini kerana anda mesti bekerja dengan pemboleh ubah yang sama: misalnya hari dan cuti yang sama.