Perbandingan Cukai Jualan

Negara-negara menetapkan cukai penjualan mereka sendiri pada banyak barang, termasuk kadar cukai penjualan runcit dasar dan cukai tambahan pada petrol, alkohol dan rokok. Harga ditetapkan oleh badan perundangan negeri dan sering berubah setiap tahun. Pemahaman asas bagaimana perbandingan cukai jualan di pelbagai negeri dapat membantu mengenal pasti barang runcit apa yang paling baik dibeli di luar bidang kuasa rumah atau melalui Internet. Cukai penjualan negeri dikenakan di atas mana-mana cukai penjualan persekutuan dan cukai untuk barang-barang tertentu dikenakan di atas kadar cukai jualan asas negeri.

Cukai Jualan Runcit Negeri Asas

Cukai penjualan runcit asas ditetapkan pada sejumlah sen setiap dolar yang dibelanjakan dalam transaksi runcit, dan tarifnya sangat berbeza. Beberapa negeri sama sekali tidak mempunyai cukai jualan runcit asas. Negeri-negeri ini adalah Alaska, Delaware, Montana, Hew Hampshire dan Oregon. Cukai penjualan antara 1 hingga 5 sen dolar adalah paling banyak. Negeri-negeri ini adalah Alabama, Colorado, Georgia, Hawaii, Louisiana, Maine, Missouri, New York, North Dakota, Oklahoma, South Dakota, Virginia, Wisconsin dan Wyoming. Negeri dengan cukai jualan runcit antara 5 1/2 hingga 8 sen dolar adalah Arizona, Arkansas, Connecticut, Florida, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Nebraska, Nevada , New Jersey, New Mexico, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, Tennessee, Texas, Utah, Vermont,Washington, Virginia Barat dan Daerah Columbia. Hanya California sebagai asas cukai jualan melebihi 8 sen per dolar.

Cukai Jualan yang dikenakan oleh Daerah

Sebilangan badan perundangan negeri membenarkan daerah dan kota untuk menilai cukai penjualan di atas semua negeri yang dikenakan. Di Alabama, menurut Jabatan Hasil Alabama, daerah boleh menilai tambahan 8 sen per dolar. Di Arizona menurut Peraturan Kod Pentadbiran Arizona R15-5-2202, cukai penjualan sebenarnya adalah TFT, atau Transaction Privilege Tax, yang merupakan jenis cukai penerimaan kasar - cukai yang dikenakan ke atas penerimaan kasar vendor. Menurut Jabatan Hasil Arizona, daerah dan perbandaran mungkin menilai sendiri 6 peratus tambahan dari jumlah penjualan. Bandar dan daerah California mungkin mengenakan tambahan 2 1/2 peratus dengan jumlah cukai jualan sebanyak 10,75 peratus. Daerah Florida dibenarkan oleh undang-undang untuk menilai tambahan 1 1/2 peratus di atas cukai asas negara.Daerah Illinois boleh menilai cukai jualan tambahan, jumlahnya tidak melebihi 11.5 peratus. Daerah dan daerah perbandaran Missouri boleh dikenakan sejumlah (termasuk negeri 4.225 peratus) sebanyak 9.1 peratus. Daerah New York menilai cukai tambahan antara 3 peratus dan 4 3/4 peratus. Di Texas tambahan 2 persen diizinkan, dan dapat dinilai oleh daerah, kota, pihak berkuasa transit dan daerah tujuan khas.

Petrol

Cukai petrol dikenakan di atas kadar cukai jualan asas negeri, kadar cukai petrol negeri adalah jumlah tambahan per galon yang dibayar oleh pembeli petrol. Hanya cukai petrol Alaska di bawah 10 sen per galon. Negeri yang cukai jualan petrolnya antara 10 sen dan 20 sen per galon adalah Arizona, Georgia, Louisiana, Mississippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, Oklahoma, Carolina Selatan, Texas, Virginia dan Wyoming. Negeri dengan cukai penjualan petrol antara 20 sen dan 30 sen per galon adalah Alabama, Arkansas, Colorado, Delaware, Idaho, Iowa, Kansas, Kentucky, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Montana, Nebraska, North Dakota, Ohio, Oregon, South Dakota, Tennessee, Utah, Vermont dan District of Columbia. Cukai petrol antara 30 sen dan 40 sen per galon dikenakan oleh Florida, Illinois,Indiana, Maine, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania, Rhode Island, Washington, Virginia Barat dan Wisconsin. Cukai gas melebihi 40 sen per galon dikenakan oleh California, Connecticut, Hawaii dan New York.

Tembakau

Seperti petrol, cukai tembakau dikenakan di atas kadar cukai jualan asas negeri. Negeri yang mengenakan cukai tembakau pada rokok kurang dari $ 1 setiap pek 20 adalah Alabama, California, Colorado, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Nebraska, Nevada, New Mexico, North Carolina, North Dakota, Carolina Selatan (yang mempunyai cukai terendah tujuh sen), Tennessee, Utah, Virginia, Virginia Barat dan Wyoming. Negeri yang mempunyai cukai tembakau antara satu hingga dua dolar adalah Alaska, Arizona, Arkansas, Delaware, Florida, Iowa, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Montana, New Hampshire, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, South Dakota dan Texas. Negeri dengan cukai melebihi $ 2 setiap pek 20 adalah Connecticut, Hawaii, Massachusetts, New Jersey, New York, Rhode Island, Vermont, Washington,Wisconsin dan Daerah Columbia.

Alkohol

Cukai alkohol sebenarnya dibahagikan kepada tiga kategori, minuman keras, termasuk minuman keras, bir dan wain. Setiap bahan dikenakan setiap gelen. Negeri yang mengenakan cukai $ 5 atau kurang per galon minuman keras adalah Arizona, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, Georgia, Indiana, Kansas, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Missouri, Nebraska, Nevada, North Dakota, Rhode Island, South Dakota, Tennessee , Texas, Virginia Barat, Wisconsin dan Daerah Columbia. Negeri dengan cukai per galon antara $ 5 dan $ 10 per galon adalah Delaware, Florida, Hawaii, Illinois, Kentucky, Maine, Mississippi, Montana, New Jersey, New Mexico, New York, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania dan South Carolina. Cukai antara $ 10 hingga $ 20 per galon dikenakan oleh Alabama, Alaska, Idaho, Iowa, Michigan, North Carolina dan Utah.Negeri dengan cukai lebih dari $ 20 per galon adalah Oregon, Virginia dan Washington.