Masalah dalam Pengambilan & Pemilihan

Di samping kekal menguntungkan, mengupah orang berbakat dan berdedikasi boleh dikatakan perkara paling penting yang boleh anda lakukan untuk perniagaan kecil anda untuk memastikan kemakmurannya. Keputusan pengambilan pekerja tidak datang dengan harga murah, sehingga memerlukan banyak majikan sekurang-kurangnya $ 4,000 bagi setiap pekerja. Ini adalah nombor yang boleh membuat anda gemetar, terutama jika anda menggandakannya berkali-kali jumlah pekerja yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan anda. Namun, jika anda tidak takut melakukan kesalahan dalam bentuk "pekerja buruk", maka anda bukan manusia. Dengan kata lain, kebanyakan pemilik perniagaan kecil memberikan sekurang-kurangnya satu tawaran pekerjaan yang mereka mahu dapat diambil kembali. Pengalaman ini dapat memberikan pelajaran besar, seperti halnya belajar tentang masalah semasa dalam proses pengambilan dan pemilihan yang dikongsi oleh pemilik perniagaan kecil yang lain.

Atasi Cabaran Pengambilan

Masalah: "Ghosting" adalah fenomena di mana calon pekerjaan menjadualkan wawancara tetapi gagal muncul, atau mereka disewa tetapi tidak melapor bekerja - tanpa banyak panggilan telefon. Mungkin sukar untuk merasionalisasi tingkah laku buruk seperti itu, tetapi profesional sumber manusia mengatakan bahawa ia boleh menjadi cara calon untuk membayar majikan kerana ketidakpedulian mereka semasa kemelesetan ekonomi. Pekerjaan sangat jarang sehingga syarikat sering menerima beratus-ratus permohonan untuk satu pekerjaan, tetapi banyak yang gagal mengetahui waktu yang diperlukan oleh calon untuk melamar.

Penyelesaian: Mengakui semua pemohon melalui e-mel untuk meredakan cabaran ini dalam proses pengambilan. Menyiapkan sistem e-mel automatik tidak sukar, tetapi memerlukan masa. Mengambil pandangan yang panjang, boleh menghabiskan masa dengan baik. "Sebilangan calon yang menceritakan pengalaman pengambilan pekerja yang buruk dapat merosakkan reputasi majikan dan menghalang calon pemohon," kata Pengusaha.

Masalah: Ini mungkin bukan masalah dalam perniagaan kecil anda - namun - automasi dan kecerdasan buatan telah merosakkan elemen manusia dalam prosedur pengambilan pekerja dalam perniagaan dari semua ukuran. Anda mungkin pernah mendengar ramalan bahawa AI akan menggantikan orang dalam 10 tahun akan datang - teka-teki berbahaya bagi pemilik perniagaan kecil.

Penyelesaian: Menahan keinginan untuk menjawab panggilan untuk kelajuan dengan segala cara, dan ragu-ragu terhadap tuntutan kecekapan yang meningkat. Sebagai gantinya, cari cara untuk menggabungkan ciri automasi terbaik sambil mengekalkan kelebihan hubungan manusia yang tidak dapat diganti di tempat kerja anda.

Masalah: Kolej menjadi tidak terjangkau untuk sejumlah besar tenaga kerja, sehingga banyak anak muda memilih untuk mengisi jurang pendidikan mereka dengan kursus dalam talian dan program sijil. Namun, taktik ini tidak menambah tahap perguruan empat tahun yang diperlukan oleh banyak majikan.

Penyelesaian: Dalam pasaran buruh yang ketat di mana banyak jawatan tidak dapat dipenuhi, majikan mungkin menganggapnya sebagai kepentingan terbaik untuk melonggarkan syarat kedudukan atau menawarkan program bantuan pengajian (ingat?) Untuk jawatan peringkat atas di mana ijazah tidak boleh dirundingkan .

Atasi Cabaran Pemilihan

Masalah: Pengambilan keputusan yang sangat menyakitkan adalah salah satu masalah yang timbul dalam proses pengambilan dan pemilihan. Pencari kerja menunjukkan sedikit kesabaran kepada majikan yang mengharapkan mereka menjalani beberapa kali wawancara selama beberapa minggu. Dan di pasaran buruh yang ketat, mereka tidak perlu membuang masa. Seorang majikan yang memperpanjang proses pemeriksaan berisiko hilang dari memanfaatkan kumpulan bakat yang menyusut.

Penyelesaian: Jika proses pengambilan dan pemilihan anda menjadi lambat, cepat tiba masanya untuk mengecilkan masa yang diperlukan untuk merekrut dan mengambil pekerja baru. Pertimbangkan untuk melakukan beberapa wawancara dalam satu hari, dan berunding dengan rakan anda mengenai kelayakan calon sebaik sahaja orang itu meninggalkan temu duga. Dalam kebanyakan kes, tidak ada sebab proses pengambilan pekerja anda memerlukan lebih dari beberapa hari.

Masalah: Banyak pemilik perniagaan kecil bergantung pada naluri usus dan rujukan untuk membuat keputusan pengambilan pekerja. Walaupun ini adalah tempat yang baik untuk memulakan, perolehan terus menjadi masalah yang merisaukan dan mahal bagi majikan. Pakar pekerja mengatakan bahawa setiap kali perniagaan mesti menggantikan pekerja yang bergaji, perniagaan ini memerlukan enam bulan atau lebih daripada gaji itu untuk melatih pengganti. Untuk pekerja yang menghasilkan $ 40,000 setahun, jumlah ini meningkat hingga $ 20,000 atau lebih.

Penyelesaian: Tambahkan ujian penilaian untuk proses pengambilan dan pemilihan anda. Dan jangan bimbang: Tidak ada sebab untuk takut bahawa ujian akan memperpanjang proses kerana jika anda memilih ujian yang tepat, ia sebenarnya harus mempercepatnya. Ketahui di mana proses anda rentan atau mungkin ada jurang. Adakah pekerja kekurangan kemahiran utama? Adakah mereka menghadapi kesukaran untuk bergaul dengan pasukan anda? Dalam kes ini, cari ujian penilaian berdasarkan kemahiran atau keperibadian untuk memperkuat keputusan pengambilan pekerja anda.

Masalah: Pemilik perniagaan telah lama mengadu tentang masalah pengekalan pekerja. Tetapi mereka baru-baru ini mendapati bahawa jurang dalam prosedur onboarding mereka mungkin menyumbang kepada masalah mereka. Dalam beberapa cara, jurang onboarding lebih sukar dimaafkan daripada kerosakan dalam protokol latihan dengan alasan mudah bahawa onboarding, sebahagian besarnya, tidak sesuai. Untuk menambah ironi, onboarding tidak mahal - mulai dari serendah $ 100 hingga rata-rata sekitar $ 400, kata Human Resources Today.

Penyelesaian: Sejurus selepas pekerja baru diperkenalkan secara rasmi kepada syarikat anda, mintalah dia menilai pengalaman dan cadangkan cara untuk memperkukuhkannya. Dan kemudian ikuti nasihat. Anda mungkin bertanya kepada pekerja baru jika mereka:

  • Fahami tugas pekerjaan mereka. * Diberi buku panduan pekerja -

    atau sekurang-kurangnya maklumat hubungan untuk wakil HR de facto anda. Rasa selesa di tempat kerja anda dan berjumpa dengan rakan sekerja baru mereka. Akan mengesyorkan perniagaan anda kepada calon lain - matlamat yang layak yang dapat menjimatkan masa, usaha dan juga akibat dari "pengambilan pekerja buruk".