Mekanisme Pembayaran dalam E-Perniagaan

Sama ada anda menjual produk fizikal, produk yang boleh dimuat turun atau perkhidmatan bebas dalam talian, anda memerlukan kaedah untuk menerima pembayaran. Kaedahnya semestinya memerlukan usaha yang sedikit dari pelanggan atau pelanggan. Meminta dia menghantar cek melalui surat daripada mengklik butang pembayaran mungkin akan membebankan pelanggan. Sekiranya anda menggunakan sistem keranjang belanja, pastikan kaedah pembayaran digabungkan sepenuhnya dengan sistem troli.

Akaun Pedagang

Akaun saudagar diperlukan agar e-perniagaan anda menerima kad kredit dan debit secara langsung. Anda melengkapkan permohonan, bersama dengan membayar biaya permohonan. Bank mengeluarkan akaun saudagar yang terikat dengan akaun bank perniagaan anda. Apabila pelanggan menggunakan kad kreditnya untuk membayar barang dagangan anda, transaksi diproses melalui gerbang pembayaran yang mengenkripsi maklumat kad kredit sebelum menghantarnya ke bank. Bank menerima transaksi dan mengirim wang ke akaun bank perniagaan anda, kadang-kadang secepat dua hari. Anda dikenakan peratusan dari harga jualan, ditambah kadangkala yuran per transaksi dan yuran bulanan. Anda juga boleh menerima ACH - Automated Clearing House - pembayaran atau cek elektronik dengan akaun saudagar.

Proses Pembayaran Pihak Ketiga

Beberapa perkhidmatan menawarkan pemprosesan kad kredit dan debit pihak ketiga sebagai tambahan kepada e-cek. Biasanya, tidak ada pemeriksaan kredit, walaupun mungkin ada permohonan dan bayaran. Anda menetapkan kod di laman web anda yang membawa pelanggan ke pemproses pihak ketiga untuk membayar barang dagangan anda. Bayaran pemproses dikurangkan dari harga pembelian dan dikekalkan oleh perkhidmatan. Pemproses pihak ketiga merangkumi Paypal, 2Checkout, BrainTreePayments dan SquareUp.

Akaun Runcit Pihak Ketiga

Akaun pihak ketiga membolehkan anda menerima kad kredit dan debit tanpa membuat akaun pedagang. Apabila pelanggan membeli produk anda, anda sebenarnya menjual produk tersebut kepada pihak ketiga, yang kemudian menerima pembayaran dari pelanggan anda dan mengirimkan wang kepada anda atau langsung memasukkannya ke dalam akaun bank anda, ditolak bayaran untuk perkhidmatan tersebut. Sebagai contoh, katakan anda menjual buku yang boleh dimuat turun di laman web anda. Pelanggan membeli buku dengan mengklik pautan yang membawanya ke pihak ketiga. Dia membayar peruncit dan dibawa ke tempat dia memuat turun buku. Clickbank mengendalikan produk yang boleh dimuat turun, dan juga buku cetak. Amazon menampung pelbagai jenis produk, baik fizikal dan muat turun.

Akaun Escrow

Apabila anda menjual perkhidmatan berasaskan web dengan harga tinggi seperti perundingan dan reka bentuk web, anda dan pelanggan mungkin lebih suka melalui akaun escrow. Pelanggan tidak mahu membayar beberapa ribu dolar untuk laman web dan tidak yakin anda akan memindahkan hak milik laman web tersebut. Anda tidak mahu memindahkan laman web atau melakukan kerja, kemudian tidak dibayar. Perkhidmatan escrow melepaskan dana dari pelanggan pada masa yang sama pemilikan dipindahkan. Ia berfungsi seperti syarikat hak milik dalam urus niaga harta tanah.