Menggabungkan Fail EPS

Format fail PostScript Encapsulated biasanya digunakan untuk menyebarkan gambar vektor atau raster. Fail EPS sering digunakan untuk membuat logo atau reka bentuk lain, jadi sangat berguna untuk menggabungkan dua atau lebih fail EPS, sehingga anda dapat menyimpan gambar dari fail ini bersama-sama dalam satu fail, tetapi tetap menyimpannya pada lapisan yang berasingan. Banyak program penyuntingan gambar dapat mengimport dan membuka fail EPS, dan anda boleh menggunakan salah satu program ini untuk menggabungkan fail EPS anda.

Adobe Illustrator

1

Muat turun dan pasang Adobe Illustrator (pautan dalam Sumber) jika belum ada di komputer anda. Klik dua kali ikon Adobe Illustrator di desktop anda untuk melancarkan program.

2

Klik "Buka ..." dari skrin percikan dan pilih fail EPS pertama yang ingin anda gabungkan.

3

Klik "Fail" dan kemudian "Buka" untuk memilih fail EPS kedua yang ingin anda gabungkan. Fail dibuka di tab baru di bahagian atas skrin.

4

Klik "Buat Lapisan Baru" dari panel Lapisan pada fail EPS pertama. Tekan "F7" pada papan kekunci anda jika panel Lapisan tidak kelihatan.

5

Klik tab untuk fail EPS kedua di bahagian atas skrin. Klik dan seret gambar dalam fail EPS ke tab fail EPS pertama. Lepaskan butang tetikus anda setelah anda meletakkan gambar di tempat yang anda mahukan di kanvas fail EPS pertama.

6

Klik dua kali teks "Layer 1" dan "Layer 2" di panel Layers untuk menamakan semula lapisan.

7

Klik ikon mata di sebelah lapisan gambar pada panel Lapisan untuk menjadikan gambar kelihatan atau tidak kelihatan.

8

Terus buka dan gabungkan gambar lebih lanjut menggunakan lapisan yang berasingan sehingga anda berpuas hati dengan jumlah gambar dalam fail EPS anda.

9

Klik "Fail" dan "Simpan Sebagai" untuk menyimpan fail EPS yang digabungkan di bawah nama fail baru di komputer anda.

Inkscape

1

Muat turun dan pasang Inkscape (pautan di Sumber) jika belum ada di komputer anda. Klik dua kali ikon Inkscape di desktop anda untuk melancarkan program.

2

Klik "Fail" dan "Buka" untuk memilih fail EPS pertama yang ingin anda gunakan dalam proses penggabungan.

3

Klik butang "OK" pada kotak dialog Import Settings.

4

Klik "Layer" dan kemudian "Add Layer" dari senarai pilihan. Klik butang "Tambah" pada kotak dialog Tambah Lapisan.

5

Klik "Fail" dan "Buka" untuk memilih fail EPS kedua yang ingin anda gunakan dalam proses penggabungan. Klik butang "OK" pada kotak dialog Import Settings untuk membuka gambar di tetingkap baru.

6

Klik pada gambar dalam fail EPS kedua, kemudian klik "Edit" dari bar menu dan pilih "Salin" dari senarai pilihan yang dipaparkan.

7

Klik pada lapisan kedua fail EPS pertama, kemudian klik "Edit" dan "Tampal" dari bar menu. Gambar ditambahkan ke lapisan kedua fail EPS pertama.

8

Terus tambahkan lapisan baru dan gambar EPS ke fail sehingga anda berpuas hati dengan jumlah gambar yang digabungkan.

9

Klik "Fail" dan "Simpan Sebagai" untuk menyimpan fail EPS yang digabungkan sebagai dokumen baru di komputer anda.

GIMP

1

Muat turun dan pasang Gimp (pautan di Sumber) jika belum ada di komputer anda. Lancarkan program.

2

Klik "Fail" dan "Buka" untuk memilih fail EPS pertama yang ingin anda gunakan dalam proses penggabungan.

3

Klik "Fail" dan "Buka" untuk memilih fail EPS kedua yang ingin anda gunakan dalam proses penggabungan. Klik "Pilih" dari bar menu fail EPS kedua, kemudian klik "Semua" dari senarai pilihan.

4

Klik "Edit" dari bar menu fail EPS kedua, kemudian klik "Salin" dari senarai pilihan.

5

Klik "Edit" dari bar menu fail EPS kedua, kemudian klik "Tampal Sebagai." Klik "Layer Baru" dari senarai pilihan yang ditunjukkan. Fail kedua digabungkan dengan yang pertama sebagai lapisan baru.

6

Terus menambahkan lebih banyak fail EPS sebagai lapisan baru sehingga anda berpuas hati dengan jumlah gambar yang digabungkan.

7

Klik "Fail" dan "Simpan Sebagai" untuk menyimpan fail EPS yang digabungkan sebagai dokumen baru di komputer anda.