Mengapa Hasil Marginal dan Purata adalah Penting untuk Syarikat Memaksimumkan Keuntungan?

Sebuah syarikat yang memaksimumkan keuntungan menumpukan pada peningkatan pendapatan bersih dan membuktikan keuntungan kepada pelabur apabila mungkin. Walaupun perniagaan sering jatuh ke dalam tingkah laku mencari keuntungan secara semula jadi, ada jenis fokus lain, seperti meningkatkan pendapatan penjualan atau mengusahakan perkhidmatan pelanggan. Tetapi syarikat yang memaksimumkan keuntungan biasanya mempunyai aliran pendapatan penjualan yang stabil dan sebaliknya perlu fokus untuk mempengaruhi intinya dengan setiap penjualan.

Pendapatan marginal

Pendapatan marginal adalah jumlah wang yang dibuat oleh perniagaan pada setiap produk yang dijual, seunit. Pendapatan marginal mungkin dikelirukan dengan harga jualan, tetapi sebenarnya sangat berbeza. Hasil marginal adalah wang yang dihasilkan melebihi kos menghasilkan atau mendapatkan produk itu sendiri, yang dikenali sebagai kos barang yang dijual. Pendapatan marjinal adalah wang tambahan yang masuk ke perbelanjaan umum dan, pada akhirnya, untuk pendapatan tertahan, menjadikannya jumlah yang sangat penting bagi perniagaan yang ingin menumpukan pada keuntungan.

Kaedah Peningkatan Marginal

Apabila syarikat yang memaksimumkan keuntungan melihat pendapatan marginal dengan teliti, ia sering dapat mencari cara untuk meningkatkan pendapatan marginal tanpa benar-benar mengubah jumlah penjualan. Sebagai contoh, jika produk dapat dibuat dengan hanya satu dolar kurang per unit dan syarikat menghasilkan beratus-ratus unit sebulan, ini dapat menambah penjimatan tahunan yang signifikan yang akan beralih, sebahagian besarnya, kepada pendapatan tetap. Ini menjadikan pendapatan marginal sebagai sasaran yang baik untuk analisis, baik bagi para pelabur dan pemimpin perniagaan.

Pendapatan Purata

Pendapatan rata-rata adalah ukuran berapa banyak, rata-rata, penjualan produk mengikut unit. Ini sangat serupa dengan harga jualan. Sebenarnya, ia hanya berbeza dengan harga penjualan jika perniagaan mempunyai banyak produk yang dijual dengan harga yang berbeza dan menggabungkan semuanya, atau jika perniagaan mengubah harga di sepanjang tempoh tersebut. Dalam kes ini, pendapatan rata-rata akan hampir dengan harga jualan tetapi masih mencapai tahap pertengahan. Pendapatan rata-rata berguna untuk mengira jumlah pendapatan yang diunjurkan oleh penjualan.

Kaedah Peningkatan Purata

Pendapatan rata-rata tidak dipengaruhi oleh biaya seperti pendapatan marjinal, tetapi perniagaan masih dapat menggunakan data untuk membuat keputusan harga utama. Sebuah syarikat yang memaksimumkan keuntungan dapat memilih untuk menaikkan harga jualan rata-rata dalam usaha untuk meningkatkan pendapatan bersih jika pendapatan marjinal terlalu tidak bergerak. Sebaliknya, perniagaan mungkin juga ingin menurunkan pendapatan rata-rata sehingga produk lebih menarik bagi pengguna dan menjual dengan lebih mudah. Pilihannya bergantung pada pasaran dan strategi perniagaan.