Cara Mendapatkan Superskrip di Hotmail

Hotmail adalah penyedia e-mel dari Microsoft yang disatukan dengan Windows Live, yang juga merangkumi perisian komunikasi lain seperti pesanan segera dan pelanggan e-mel. Sekiranya anda ingin memasukkan superskrip ke dalam e-mel Hotmail, anda mempunyai beberapa cara untuk melakukannya, bergantung pada cara anda mengakses e-mel anda. Superskrip hanya tersedia semasa anda menulis e-mel dalam format teks kaya; e-mel teks biasa tidak boleh mengandungi superskrip.

Tampal Teks

Mungkin cara termudah untuk memasukkan superskrip dalam e-mel Hotmail adalah dengan menyalin dan menampal superskrip itu dari program lain, seperti Microsoft Word. Selagi anda menulis e-mel teks kaya (pilihan lalai), anda hanya boleh menyalin dan menampal teks superskrip ke dalam Hotmail. Anda boleh menukar e-mel anda menjadi teks kaya jika perlu dengan mengklik menu lungsur di atas e-mel anda; tiga pilihan tersebut adalah "Teks kaya," "Teks biasa" dan "Edit dalam HTML." Sekiranya anda menulis teks dalam Word yang anda mahu menjadi superskrip, anda hanya perlu memilih teks dan klik "Superscript" dalam kumpulan Font dalam tab Home.

Pemformatan HTML

Sekiranya anda ingin menjadikan watak sebagai superskrip di Hotmail tanpa menggunakan program lain, anda boleh menggunakan tag HTML untuk menunjukkan teks apa yang ingin menjadi superskrip. Anda boleh melakukan ini walaupun anda tidak mempunyai pengalaman dengan HTML, walaupun prosesnya mungkin sedikit membingungkan.

Ketik dahulu teks yang ingin menjadi superskrip, kemudian klik menu lungsur di atas e-mel anda yang membolehkan anda mengubah jenis e-mel itu. Tiga pilihan dalam menu ini adalah "Teks kaya," "Teks biasa" dan "Edit dalam HTML," dan anda harus memilih "Edit dalam HTML." Kemudian anda perlu meletakkan "" sebelum watak yang anda mahu menjadi superskrip dan "" selepas watak-watak tersebut. Sebagai contoh, jika anda ingin menulis "dua kuasa dua sama dengan empat" menggunakan angka, anda akan menaip ini: "22 = 4." Kemudian anda boleh mengklik menu drop-down sekali lagi dan memilih "Teks kaya", dan e-mel akan kembali ke penampilan standardnya dan menyertakan teks superskrip.

Pelanggan E-mel

Sekiranya anda tahu anda akan sering menggunakan superskrip dan format lain yang tidak biasa dalam e-mel anda, anda mungkin lebih suka menggunakan klien e-mel seperti Microsoft Outlook atau Mozilla Thunderbird. Setelah anda memasang salah satu program ini ke komputer anda, anda dapat mengikuti arahan persediaan untuk menyambung ke akaun Hotmail anda dan membaca, menulis dan mengatur e-mel anda dari program tersebut dan bukannya menggunakan penyemak imbas Web. E-mel berasaskan pelanggan menjadikan penggunaan superskrip lebih mudah. Di Outlook anda mengklik "Superscript" dalam kumpulan Font dalam tab "Format Text"; di Thunderbird anda menyerlahkan teks dan klik menu drop-down "Format" di bahagian atas mesej dan pilih "Gaya Teks," kemudian "Superskrip."

Pintasan Papan Kekunci

Program tertentu membolehkan anda menggunakan jalan pintas papan kekunci untuk menjadikan teks sebagai superskrip. Walaupun ini tidak mungkin dilakukan di Hotmail ketika anda mengaksesnya dalam penyemak imbas Web, anda boleh mengikuti prosedur ini di klien e-mel seperti Outlook dan dalam program pemprosesan kata seperti Word atau bahkan WordPad. Sekiranya anda menekan dan menahan "Control," maka "Shift," then "=" dan kemudian melepaskan ketiga-tiganya, teks yang anda taipkan atau teks yang anda sorot akan berubah menjadi superskrip.