Bagaimana Memulakan Perniagaan Pemasangan Penutup Lantai

Ramai orang menganggap memasang lantai di kediaman mereka sendiri. Malangnya, walaupun kelihatan seperti tugas yang mudah, mudah untuk mengacaukan keadaan. Itulah sebabnya pemilik rumah yang berhati-hati yang tidak yakin dengan kemahiran DIY mereka biasanya memilih untuk memasang lantai baru oleh seorang profesional. Setelah mempelajari kemahiran asas, anda boleh membina perniagaan pemasangan lantai yang berjaya sekiranya anda dapat memperoleh harga dan pemasaran anda dengan betul.

1

Daftar untuk kursus pemasangan lantai pertukangan atau pakar di kolej tempatan anda. Walaupun kebanyakan jurutera penutup lantai mempelajari kemahiran mereka dalam pekerjaan atau melalui magang berbayar, kelayakan yang diiktiraf dalam pertukangan boleh menjadi cara yang baik untuk memperoleh pengetahuan asas yang anda perlukan untuk mendapatkan pekerjaan pertukangan pertama anda.

2

Amalkan kemahiran yang telah anda pelajari di rumah. Cuba letakkan pelbagai penutup lantai yang berlainan di sekitar rumah anda. Anda perlu mengetahui cara meletakkan lantai dan permaidani kayu vinil, lamina, dan kayu sebenar.

3

Periksa senarai pekerjaan tempatan anda untuk perantisan atau peranan junior dengan tukang kayu untuk memanfaatkan pengalaman anda. Sebaik sahaja anda memperoleh pekerjaan, anda dapat menggunakan pengetahuan anda dan mempelajari lebih banyak kemahiran dari profesional yang sudah mapan. Anda juga boleh mendapatkan petua mengenai harga dan pembekal.

4

Kembangkan hubungan dengan peniaga dan pembekal bangunan tempatan. Pelanggan anda selalunya mahu anda mendapatkan bahan untuk mereka. Sekiranya anda dapat memperolehnya dengan harga yang baik, anda akan menjadi langkah di hadapan pesaing yang tidak dapat melakukannya.

5

Menilai pasaran tempatan untuk profesional pemasangan lantai. Ketahui berapa harga pesaing anda untuk mendapatkan idea tentang bagaimana harga perkhidmatan anda.

6

Hubungi pejabat pemerintah daerah anda untuk bertanya apakah anda perlu memohon lesen untuk menjalankan perniagaan pemasangan lantai anda. Peraturannya berbeza dari negeri ke negeri. Anda perlu mendaftarkan syarikat anda dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri dan memohon Nombor Pengenalan Majikan di mana sahaja anda berada.

7

Beli kenderaan yang sesuai untuk membawa peralatan yang anda perlukan. Oleh kerana anda mungkin perlu mengangkut sebilangan besar bahan lantai yang besar, anda memerlukan trak dengan banyak ruang simpanan.

8

Siapkan laman web dan platform media sosial untuk mempromosikan perniagaan baru anda. Anda juga boleh menyebarkan selebaran dan poster, dan meletakkan iklan di media tempatan.