Cara Mendapatkan Sijil Penerbit Digital

Sijil Penerbit Digital diperoleh dari pihak berkuasa sijil dan disertakan dalam perisian itu sendiri. Pihak berkuasa sijil boleh menjadi mana-mana syarikat yang memanggil dirinya sendiri dan mempunyai teknologi untuk membuat sijilnya sendiri. Walau bagaimanapun, sijil diperiksa berdasarkan senarai dari pihak berkuasa yang diluluskan yang diterima oleh sistem operasi utama dan pembuat penyemak imbas web seperti Apple, Mozilla, Google dan Adobe, jadi komputer pengguna akan tetap menandakan sebarang sijil yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa yang tidak ada dalam senarai yang disetujui .

Tandatangan Penerbit Digital

Tanda tangan penerbit digital adalah sebaris kod dalam program yang mengenal pasti perisian yang berasal dari penerbit. Mana-mana penerbit boleh membuat dan memasukkan tandatangan; ia hanya memberi pengguna cara untuk mengesahkan bahawa program yang mereka muat turun adalah sah program yang sepatutnya mereka perolehi.

Sijil Penerbit Digital

Sijil penerbit digital pada dasarnya sama dengan tandatangan, perbezaannya adalah bahawa dengan sijil, pihak ketiga mengesahkan identiti penerbit. Untuk mendapatkan sijil itu, penerbit harus membuktikan siapa mereka, termasuk memberikan nama, alamat, identifikasi, dan maklumat lain, menawarkan perisian mereka untuk diperiksa, menandatangani janji bahawa perisian mereka tidak akan pernah digunakan untuk merosakkan komputer, mesyuarat pengguna keperluan kewangan tertentu dan membayar sejumlah wang yang besar untuk keistimewaan tersebut.

Sijil Pengesahan Lanjutan

Sijil pengesahan lanjutan serupa dengan sijil penerbit digital biasa kecuali bahawa pihak berkuasa perakuan akan melangkah lebih jauh dan tidak hanya mengesahkan identiti penerbit dan mengesahkan bahawa perisian itu selamat; mereka juga menjaminnya secara kewangan. Sekiranya penerbit memiliki sijil pengesahan yang diperpanjang dan perisian mereka didapati merosakkan komputer pengguna, pengguna tersebut boleh menuntut pihak berkuasa sijil secara langsung untuk kerosakan. Oleh kerana itu, sijil pengesahan yang dilanjutkan membawa standard kepercayaan yang lebih tinggi dan secara semula jadi lebih sukar dan lebih mahal untuk diperoleh.

Memilih Lembaga Perakuan

Terdapat beberapa pihak berkuasa pensijilan yang boleh anda pilih. Kesemuanya berbeza-beza dalam perkhidmatan yang mereka tawarkan dan harga yang mereka kenakan; pilihan terbaik sangat bergantung pada keperluan penerbitan anda. Penentuan yang sangat penting bagi pihak berkuasa adalah jika pengeluar teknologi utama menerimanya. Beberapa yang paling terkenal adalah InstantSSL oleh Comodo, Symantec, dan Go Daddy. Prosesnya sama sahaja tanpa mengira siapa yang anda pilih. Buktikan siapa diri anda, serahkan perisian anda, bersumpah untuk tidak menggunakan perisian anda secara jahat, membayar bil dan memasukkan sijil ke dalam kod program anda.