Cara Memperoleh Perniagaan Lanskap

Membeli perniagaan landskap turnkey, yang bermaksud perniagaan yang sedang beroperasi, mempunyai sejumlah kelebihan. Ini termasuk senarai pelanggan yang mapan; peralatan dan jentera yang ada; reputasi yang kukuh dalam industri landskap; dan pekerja yang tahu perniagaan mereka. Seperti semua transaksi perniagaan, bagaimanapun, periksa perniagaan dengan teliti sebelum membuat tawaran untuk memastikan bahawa anda tidak membeli yang akan kehilangan wang.

1

Cari perniagaan landskap di kawasan anda menggunakan laman web broker perniagaan dan iklan iklan komersial. Hubungi tapak semaian kilang tempatan untuk bertanya sama ada mereka mengetahui landskap yang berminat untuk menjual. Kenalpasti perniagaan landskap yang berjaya dalam julat harga anda dan hubungi mereka untuk membuat tawaran.

2

Selidiki perniagaan landskap yang dijual untuk menentukan nilai operasi mereka. Minta untuk melihat rekod kewangan perniagaan dan salinan penyata bank mereka, dan minta akauntan mengesahkan bahawa penyata itu tepat. Untuk masing-masing, dapatkan penilaian dari akauntan dan bandingkan dengan harga yang dikehendaki oleh pemiliknya.

3

Hubungi pelanggan landskap yang ada dan dapatkan rujukan dari mereka mengenai prestasi perniagaan. Ketahui sama ada terdapat masalah yang menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan pelanggan; tentukan sebab-sebabnya dan skop masalah.

4

Periksa setiap pendaftaran perniagaan dengan pejabat setiausaha negara setempat dan sahkan bahawa lesen dan izin yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan landskap di negeri anda sudah ada. Ketahui apa syarat yang diperlukan untuk mendaftarkan pertukaran hak milik dan adakah ini akan mempengaruhi operasi.

5

Minta "bayangkan" pemilik atau pengurus selama beberapa hari ketika dia melakukan perkhidmatan lansekap untuk klien, untuk mendapatkan pandangan langsung tentang bagaimana perniagaan itu beroperasi. Perhatikan pekerja dan sikap mereka semasa menjalankan tugas, dan perhatikan standard dan kualiti pekerjaan mereka.

6

Periksa peralatan dan mesin landskap yang dimiliki, seperti gergaji rantai, mesin pemotong rumput, pemangkas lindung nilai, peniup daun dan penjana kuasa luar. Minta rekod pembelian dan bandingkan usia dan keadaan dengan rekod untuk melihat sama ada peralatan tersebut telah dijaga dengan baik.

7

Dapatkan persetujuan untuk pembiayaan, jika diperlukan, dengan menyusun rancangan perniagaan, anggaran dan unjuran kewangan untuk bank dan bakal pelabur. Berikan maklumat mengenai unjuran pulangan dan tentukan jangka masa pelaburan atau pinjaman, serta kadar faedah yang perlu dibayar.

8

Buat tawaran untuk perniagaan berdasarkan julat harga penjual, pemerhatian anda dan penilaian yang diberikan oleh akauntan anda. Tanya broker perniagaan adakah pihak lain berminat dalam perniagaan dan adakah pemiliknya mungkin mempertimbangkan tawaran anda. Mempunyai perjanjian penjualan perniagaan yang disusun oleh peguam, dan pastikan bahawa ia merangkumi semua aset dan liabiliti perniagaan landskap.

9

Mengambil alih operasi, yang mungkin termasuk mengekalkan kakitangan yang ada. Failkan dokumen pertukaran hak milik dengan sekretaris pejabat negara dan pejabat IRS setempat, dan minta lesen perniagaan atau izin atas nama perniagaan sah anda sendiri. Beritahu semua pelanggan mengenai perubahan hak milik dan jemput mereka untuk bertemu dengan anda untuk membincangkan keperluan mereka.