Cara Mengelakkan Rang Undang-Undang yang akan dihantar ke Agensi Pengumpulan

Sebilangan besar pemiutang akan memberi anda banyak notis sebelum menyerahkan akaun anda kepada agensi pengumpulan luar. Bahagian akaun anda biasanya akan mendapat banyak panggilan telefon dan sekurang-kurangnya tiga surat sebelum hutang syarikat anda diberikan, jadi anda akan mempunyai banyak peluang untuk menyelesaikan sesuatu. Anda akan berminat untuk membuat perjanjian jauh sebelum agensi pengumpulan kad masuk.

Hubungi

Hubungi syarikat atau individu yang anda berhutang sebaik sahaja anda menyedari bahawa anda tidak akan dapat membayar hutang anda. Walaupun banyak syarikat cenderung membebankan hutang yang belum dibayar kepada agensi pemungutan setelah pembayaran 90 hari lewat, amalan perakaunan boleh berbeza-beza, jadi penting bagi anda untuk menghubungi asas secepat mungkin. Pemiutang anda mungkin akan cenderung untuk bekerjasama dengan anda sekiranya anda terus berhubung dan jujur ​​mengenai kedudukan kewangan anda. Pemberi pinjaman yang menghantar akaun ke agensi pengumpulan akan kehilangan wang walaupun hutang itu dipulihkan, jadi mereka biasanya akan bersetuju dengan syarat jika anda sedang berjuang.

Bayar Sepenuhnya

Sekiranya anda mampu, bayar apa yang anda bayar kepada pemiutang asal anda sepenuhnya. Serta mengurus hutang anda dengan sekali gus dan memastikan akaun anda tidak diserahkan kepada agensi pengumpulan, berbuat demikian dapat membantu membina jambatan dengan pemberi pinjaman atau pembekal yang anda hadapi. Sebilangan besar pemiutang menyedari bahawa perniagaan kecil mempunyai masalah aliran tunai dari semasa ke semasa, tetapi akan lebih bersedia untuk bersikap fleksibel dan memberikan kredit lebih jauh sekiranya mereka dapat melihat bahawa anda menyelesaikannya secepat mungkin.

Urusan Pembayaran

Rundingkan perjanjian untuk membayar jika anda tidak dapat menjelaskan apa yang anda berhutang. Pastikan ansuran yang anda setuju adalah realistik. Gagal mematuhi kata anda dan tidak membuat pembayaran yang anda setujui tidak akan memikat anda kepada pemiutang anda dan boleh mengakibatkan akaun anda diserahkan kepada agensi pengumpulan. Banyak syarikat tidak mempunyai sumber dalaman untuk mengejar hutang selama-lamanya, sebab itulah mereka memberikan akaun kepada agensi luar.

Pertimbangan

Lihatlah amalan perakaunan anda jika perniagaan anda kerap membayar bilnya lewat. Sekiranya anda mendapati bahawa anda tidak mempunyai cukup wang tunai untuk memenuhi komitmen anda, tinjau operasi penghutang akaun anda untuk memastikan anda menagih tepat waktu dan mengejar pembayaran yang anda berhutang. Pertimbangkan untuk menjual sebahagian aset anda atau mengambil lebih banyak hutang jika anda perlu sehingga anda dapat meningkatkan modal kerja anda.