Malwarebytes Vs. Malwarebytes Pro

Dengan begitu banyak produk antimalware bersaing untuk mendapat perhatian, penting untuk memilih program dengan ciri yang sesuai dengan keperluan khusus anda. Malwarebytes, sebuah syarikat yang membuat perisian keselamatan dengan nama yang sama, menawarkan dua produk yang dapat membantu anda melindungi komputer anda: aplikasi Malwarebytes biasa, yang percuma, dan Malwarebytes Pro, yang memerlukan wang. Kaji ciri-cirinya dengan teliti sebelum memilih sama ada anda perlu mengeluarkan wang untuk mengesan dan menghilangkan virus dan perisian hasad lain.

Perlindungan Asas

Selain membolehkan anda mengimbas komputer anda untuk perisian hasad, Malwarebytes dan Malwarebytes Pro menggunakan teknologi Chameleon yang membantu aplikasi tersebut berjalan pada komputer yang sudah mempunyai jangkitan. Kedua-dua aplikasi ini juga mempunyai modul perlindungan masa nyata yang terus berjalan dan mencari ancaman. Pasang salah satu aplikasi dan anda juga akan mendapat akses kepada Pasukan Sokongan Pengetahuan syarikat yang dapat menjawab soalan melalui e-mel atau melalui forum. Seperti banyak program anti-virus, Malwarebytes dan Malwarebytes Pro mengekalkan pangkalan data yang membantu mengenal pasti ancaman malware baru yang dibuat oleh penjenayah siber.

Kelebihan Penjadualan Pro

Malwarebytes Pro membolehkan anda menjadualkan kemas kini pangkalan data supaya ia berlaku secara automatik. Anda juga boleh menetapkan penjadual sehingga mengimbas ancaman pada selang waktu yang anda tentukan. Sekiranya anda menggunakan program Malwarebytes percuma, anda mesti mengklik butang secara manual apabila anda mahu memuat semula pangkalan data atau mengimbas cakera keras anda. Kemas kini pangkalan data automatik mungkin menjadi kemudahan, tetapi anda mungkin tidak mahu membayar wang tambahan untuk ciri penjadualan lanjutan apabila anda boleh mencetuskannya sendiri.

Kelebihan Pro lain

Versi Pro Malwarebytes mempunyai ciri pengimbasan tambahan bernama Flash Scans. Klik "Imbas" dan program mengimbas cakera keras anda mesti lebih cepat daripada imbasan biasa. Sekiranya ia menemui perisian hasad, tetingkap pop timbul akan membantu anda membuang fail yang dijangkiti. Sekiranya anda melayari pelbagai laman web, anda mungkin menganggap ciri Penyekat IP Malwarebyte Pro berguna. Seperti modul perlindungan masa nyata, Penyekat IP berjalan di latar belakang dan menghalang laman web berbahaya dimuat semasa anda cuba mengunjunginya. Falsafah di sebalik ciri ini pada dasarnya ialah jika penyemak imbas anda tidak dapat mengunjungi laman web yang berniat jahat, laman web tersebut tidak dapat menjangkiti komputer anda. Anda mempunyai kemampuan untuk melihat log semua laman web yang disekat oleh Penyekat IP.

Petua

Tidak memerlukan kos untuk mencuba versi Malwarebytes Pro. Lawati laman web muat turun dan anda boleh menguji Malwarebytes Pro selama 14 hari (pautan di Sumber). Pada bulan Julai 2013, kos untuk membelinya ialah $ 24.95 Terlepas dari program yang anda pilih, penting untuk mengetahui cara kerjanya dan terus menjalankan aplikasi setiap saat. Sekiranya anda tidak membeli versi Pro, imbas komputer anda secara manual secara berkala dan setiap kali anda fikir anda memuat turun atau menerima fail yang mencurigakan. Walaupun imbasan dapat mengenal pasti perisian hasad, terserah anda untuk mengikuti arahan yang disediakan oleh Malwarebytes atau Malwarebytes Pro untuk membuangnya dari komputer anda.