Bolehkah Dua Kaedah Inventori Berbeza Digunakan Pada Masa Yang Sama?

Metodologi inventori digunakan untuk mengukur nilai aset serta menentukan kos barang yang dijual selama setahun. Pilihannya penting, dan mungkin menggoda untuk menggunakan kaedah yang berbeza untuk produk yang berbeza. Perniagaan dikehendaki mempunyai kaedah penilaian inventori yang konsisten bukan hanya pada tahun semasa, tetapi juga dari masa ke masa.

Pertimbangan Inventori

Semasa memilih kaedah inventori, ada empat aspek yang perlu dipertimbangkan. Pertama ialah kos pemerolehan barang dalam inventori. Ini termasuk semua perbelanjaan yang dikeluarkan untuk menyediakan produk untuk dijual, seperti bahan mentah yang diperoleh dan tenaga kerja yang dikeluarkan untuk membuat barang. Pertimbangan kedua adalah asas penilaian. Piawaian perakaunan AS mensyaratkan bahawa semua barang mesti dilaporkan pada harga yang lebih rendah daripada nilai atau nilai pasarannya, dengan nilai pasaran ditakrifkan sebagai berapa kos untuk mengganti produk tersebut sekiranya hilang. Isu ketiga ialah bagaimana inventori diukur. Sekiranya anda mengukur nilai inventori anda sekali setiap tempoh perakaunan, itu adalah sistem berkala. Sekiranya anda menghasilkan anggaran nilai inventori secara konsisten, itu adalah sistem yang berterusan. Pertimbangan terakhir adalah metodologi inventori.

Kaedah Inventori

Kaedah inventori berkaitan dengan mengukur nilai barang yang dijual dari inventori, yang kemudian mempengaruhi bagaimana inventori dinilai. . Tiga kaedah yang paling biasa ialah First-In-First-Out, atau FIFO, Last-In-First-Out, atau LIFO, dan Weighted Average. Kaedah FIFO melibatkan pemadanan barang keluaran tertua dengan pendapatan. Jadi aset pertama yang dihasilkan dikenal pasti sebagai objek pertama yang dijual dengan kos pembuatan untuk kebaikan yang dipadankan dengan pendapatan dari penjualan pertama. LIFO adalah sebaliknya; objek terakhir yang dihasilkan dan kos pembuatannya dipadankan dengan produk pertama yang dijual. Rata-rata berwajaran merangkumi purata kos pembuatan semua produk dan menggunakan jumlah tersebut sebagai perbelanjaan tetap. Jadi sebagai contoh, jika perniagaan yang dihasilkan menghabiskan $ 10 untuk menghasilkan 10 unit, $ 15 untuk menghasilkan 20, dan $ 20 untuk menghasilkan 10,setiap aset yang dijual akan mengurangkan inventori sebanyak $ 15.

Memilih Kaedah Inventori

Perniagaan diminta memilih satu kaedah dan menggunakannya secara konsisten dari masa ke masa. Kaedah mana yang anda pilih bergantung pada beberapa faktor. Piawaian perakaunan AS tidak memerlukan kaedah itu mencerminkan bagaimana perniagaan menjual barangnya. Sekiranya perniagaan menjual barang yang dihasilkan paling awal, ia masih boleh memilih LIFO. LIFO memang mempunyai beberapa faedah cukai, kerana barang yang dihasilkan kemudiannya lebih mahal, yang meningkatkan biaya penjualan barang perniagaan, yang menurunkan pendapatan kena pajak. LIFO lebih mahal untuk dilaksanakan. Kualiti perbandingan maklumat kewangan dengan menggunakan LIFO atau FIFO tidak jelas, dan begitu juga kesan pilihan tersebut terhadap harga saham. FIFO adalah kaedah yang paling banyak digunakan oleh kaedah utama AS, tetapi LIFO adalah yang kedua.

Pertimbangan

Semasa mempertimbangkan kaedah inventori apa yang akan digunakan, berunding dengan akauntan awam yang disahkan. Artikel ini tidak memberikan nasihat undang-undang; ia hanya untuk tujuan pendidikan. Penggunaan artikel ini tidak mewujudkan hubungan pengacara-pelanggan.