Cara Diperhatikan oleh Prospek Jualan

Apabila perniagaan anda berdasarkan penjualan, proses meningkatkan kesedaran di kalangan bakal pelanggan adalah fungsi perniagaan yang penting. Dengan menggunakan gabungan usaha yang meletakkan jenama dan produk anda di hadapan pelanggan, Anda meningkatkan pengenalan nama dan kesedaran jenama. Untuk mendapatkan nilai terbaik dari upaya pemasaran Anda, buat rencana yang disesuaikan untuk memenuhi keperluan dan pilihan calon pelanggan.

1

Optimumkan laman web anda untuk mesin pencari sehingga ia muncul ketika pelanggan mencari produk dan perkhidmatan anda. Tambahkan frasa pengoptimuman yang kemungkinan digunakan oleh prospek penjualan anda, dan kemas kini halaman arahan anda dengan teks baru, gambar yang lebih baik dan ajakan bertindak yang jelas. Sekiranya laman web anda mempunyai teks yang terhad, tambahkan blog sehingga anda mempunyai lebih banyak kandungan untuk membawa pelanggan masuk dan meningkatkan hasil mesin pencari.

2

Tingkatkan kehadiran dalam talian anda untuk menjadikan perniagaan anda lebih mudah. Manfaatkan rangkaian media sosial percuma, dan buat profil dan halaman di laman web seperti Facebook, Twitter dan LinkedIn untuk meningkatkan keterlihatan. Tambahkan video di YouTube dan Vimeo, buat podcast dan sediakan untuk dimuat turun. Arahkan pelanggan ke item dalam talian anda dengan mengeluarkan iklan dalam talian di blog dan laman web khusus industri. Setiap kali anda menambahkan elemen dalam talian, sertakan URL laman web anda untuk mendorong lalu lintas.

3

Rancang kempen pemasaran e-mel dan hantarkan ke senarai prospek penjualan anda; e-mel adalah cara yang murah untuk menjangkau sebilangan besar orang sekaligus. Jadikan kempen e-mel lebih berkesan dengan mengkategorikan prospek penjualan dan membuat e-mel yang berbeza untuk setiap kumpulan; edit fokus, bahasa dan kandungan untuk memenuhi keperluan khusus setiap kumpulan. Sertakan ajakan bertindak yang jelas dan dapat dilihat, dan terus fokus pada bagaimana produk anda memberi manfaat kepada pelanggan. Tambah nilai dengan memasukkan maklumat bukan promosi yang membantu pelanggan anda menangani masalah umum dalam industri mereka: pautan ke artikel atau senarai pendek petunjuk berguna, misalnya. Jangan terlalu kerap menghantar e-mel untuk mengelakkan pelanggan berpotensi mengganggu

4

Kemas kini bahan pemasaran dan proses pengedaran anda. Edit salinan pemasaran untuk menggambarkan keperluan khalayak anda; biarkan prospek penjualan mengetahui bagaimana produk anda akan memberi manfaat kepada mereka. Berdasarkan penyelidikan pasaran anda, kemas kini pengedaran sehingga pelanggan cenderung melihat iklan dan promosi anda. Analisis strategi pesaing dan buat penyesuaian dengan strategi anda sendiri yang akan membantu anda menonjol: reka bentuk grafik baru, tajuk utama atau sebaran yang lebih disasarkan, misalnya.