Apakah Kadar Kegagalan Francais Vs. Pemilikan Tunggal?

Hak milik tunggal adalah struktur perniagaan sah yang dimiliki dan dikendalikan oleh satu orang. Francais adalah perniagaan ganti rugi, atau lengkap, yang boleh dibeli dan dikendalikan sebagai hak milik tunggal, perkongsian, syarikat atau syarikat dengan tanggungan terhad. Perniagaan restoran menyajikan perbandingan baik francais berbanding pemilik tunggal kerana francais adalah perkara biasa untuk restoran rantai biasa. Kepemilikan tunggal yang mengendalikan kafe, restoran tempatan kecil dan juga restoran gourmet utama juga biasa.

Statistik

Satu kajian yang diterbitkan dalam Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly bertajuk "Why Restaurants Fail" mendapati bahawa, dalam jangka masa tiga tahun dari tahun 1996 hingga 1999, restoran rantai secara konsisten menunjukkan prestasi yang sedikit lebih baik daripada restoran bebas, dengan 57.2 peratus restoran rantaian tidak beroperasi menjelang tahun ketiga berbanding 61.4 peratus restoran bebas. Sebaliknya, pada tahun 2002, Pentadbiran Perniagaan Kecil menerbitkan penemuannya mengenai prestasi pinjaman francais, dengan menyatakan, “Walaupun pandangan popular bahawa francaisi jauh lebih berjaya daripada bukan francaisi, pengalaman SBA dengan pinjaman gagal bayar tidak menyokong ini. " Dari tahun 1991 hingga 2000, 7 peratus pinjaman francais gagal bayar berbanding 6.3 peratus pinjaman perniagaan bukan francais.

Francais

Francais juga biasa dilakukan di hotel, kedai serbaneka dan perkhidmatan pembersihan. Ini menyediakan model perniagaan, pemasaran, persediaan dan nasihat yang maju tetapi boleh menjadi cara yang mahal untuk memulakan perniagaan. Banyak francaisi berpendapat bahawa perbelanjaan untuk mengekalkan francais mereka menjadi luar biasa pada tahun-tahun pertama mereka ketika masih mengembangkan asas pelanggan. Juga, francaisor mesti menjual francais yang mencukupi untuk mencapai skala ekonomi. Ini menghasilkan persembahan jualan yang optimis menarik pembeli francais yang tidak berpengalaman.

Hak Milik Tunggal

Kepemilikan tunggal, atau orang bebas, cenderung mulai kecil dan membangun seiring dengan peningkatan pendapatan dari masa ke masa. Kekurangan dana adalah penyebab utama kegagalan perniagaan permulaan, tetapi juga benar bahawa memulakan kecil memberi peluang kepada pengusaha untuk mengawal kos. Francais tidak selalu memberikan peluang ini kerana banyak yang merangkumi produk khusus yang mesti dibeli dari syarikat induk.

Bentuk Undang-Undang

Walaupun istilah kepemilikan tunggal sering digunakan untuk merujuk kepada perniagaan kecil milik persendirian, ini juga merupakan bentuk undang-undang yang menghadirkan beberapa masalah tanggungjawab kepada pemiliknya. Banyak perniagaan baru dimulakan sebagai syarikat atau syarikat liabiliti terhad kerana perlindungan yang diperbadankan ini memberikan aset peribadi pemiliknya. Sebarang pertikaian antara pembekal atau pelanggan boleh mengakibatkan tuntutan undang-undang, dan pemilik tunggal dan perkongsian tidak melindungi pemiliknya. Syarikat dan LLC adalah entiti undang-undang sehingga liabiliti pada umumnya jatuh ke atas syarikat dan bukan pemilik atau pengendali.