Apakah Pengurangan Inventori Tidak Terancang?

Pengurangan inventori yang tidak dirancang berlaku apabila permintaan untuk produk meningkat tanpa diduga. Ini menyebabkan pengurangan inventori syarikat secara tiba-tiba kerana pengguna membeli lebih banyak produk daripada yang dijangkakan. Pengurangan inventori yang tidak dirancang menandakan keperluan untuk meningkatkan pengeluaran untuk membuat inventori tambahan. Pengurus perniagaan cuba mengurangkan kejadian pengurangan inventori secara tiba-tiba dengan mengira dan mengunjurkan keperluan inventori.

Jenis Pengurangan Inventori

Pengurangan berlaku kepada tiga jenis inventori yang berbeza. Inventori barang jadi, juga disebut barang dagangan, adalah produk yang siap dijual kepada pengguna. Kerja yang sedang dijalankan adalah inventori yang telah memulakan proses pembuatan. Kedai bahan asas yang digunakan untuk menghasilkan barang dagangan disebut inventori bahan mentah. Permintaan pengguna yang tiba-tiba dan tidak dijangka menyebabkan kekurangan inventori barang jadi. Kemudian, kenaikan permintaan dari peruncit menyebabkan pengurangan inventori yang tidak dirancang untuk kerja yang sedang berjalan dan inventori bahan mentah.

Punca Pengurangan Inventori Tidak Terancang

Pengurus perniagaan dapat merancang keperluan persediaan dengan memperhatikan kitaran permintaan dari masa ke masa. Beberapa jenis produk lebih popular pada masa-masa tertentu dalam setahun, atau sebagai tindak balas terhadap elemen luaran lain seperti mode atau fesyen. Pengiklanan yang sangat berkesan boleh menyebabkan peningkatan permintaan. Penurunan dalam inventori kerja atau bahan mentah yang ada boleh menyebabkan pengurangan inventori yang tidak dirancang tanpa kenaikan permintaan pengguna.

Inventori Tepat Masa

Beberapa syarikat mengurangkan kos dengan menyimpan jumlah barang yang rendah dalam inventori mereka. Perancang perniagaan menggunakan algoritma matematik yang kompleks untuk menyimpan hanya item yang diperlukan dalam inventori dan menyimpan semula tepat pada masanya agar produk dapat dibeli atau digunakan dalam pengeluaran. Walaupun cekap dari segi ekonomi, kaedah inventori JIT meningkatkan risiko pengurangan inventori yang tidak dirancang dengan memastikan tidak ada produk tambahan sekiranya permintaan meningkat secara tiba-tiba. Kaedah inventori JIT juga meningkatkan kesan pengurangan inventori yang tidak dirancang kerana permintaan pengguna tidak dapat dipenuhi sehingga lebih banyak produk telah dihasilkan dan dihantar.

Kesan Ekonomi

Kadang-kadang, permintaan yang berterusan menyebabkan pengurangan inventori yang berterusan, yang dapat menaikkan kos barang dan juga kos bahan produksi. Kenaikan kos ini membawa kepada peningkatan pendapatan syarikat. Syarikat boleh menggunakan pendapatan tersebut untuk meningkatkan pengeluaran produk, yang mengakhiri pengurangan inventori yang tidak dirancang. Akhir pengurangan inventori yang tidak dirancang dan peningkatan pengeluaran akhirnya boleh menyebabkan lebihan, yang menyebabkan harga produk kembali normal.